Comertul statelor UE cu produse agroalimentare a crescut in pofida coronavirusului

In perioada ianuarie-iunie 2020, valoarea totala a exporturilor agroalimentare ale UE 27 a crescut cu 2,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 90,2 miliarde de euro, in timp ce valoare importurilor a crescut cu 2,4% pana la 62,7 miliarde de euro, arata un raport publicat vineri de Comisia Europeana.

Scris de Agro Food, Luni, 19 Octombrie 2020

Exporturile UE de produse agroalimentare au inregistrat o crestere semnificativa in special pe relatia cu China, cu un avans de 36% pana la 2,234 miliarde de euro, gratie unor exporturi record de carne de porc, grau, maruntaie si mancare pentru bebelusi. De asemenea, o crestere importanta au inregistrat exporturile UE de produse agroalimentare spre regiunea Orientul Mijlociu si Africa de Nord (MENA), in special cele spre Arabia Saudita (29%), Algeria (31%) si Maroc (37%). Aceasta crestere a fost stimulata de cererea puternica pentru orzul si graul din UE.

 

Tot in primele sase luni ale anului, valoarea importurilor de produse agroalimentare ale UE 27 a crescut in special pe relatia cu Indonezia (30%) si Malayezia (38%), ca urmare a cresterii in continuare a importurilor de ulei de palmier. Urmeaza Canada, cu o crestere a importurilor de 64%, ca urmare a unui nivel ridicat al importurilor de soia boabe si rapita.

 

Conform acestor date, excedentul comercial agroalimentar al UE in primul semestru a crescut cu 3% in ritm anual pana la 27,4 miliarde de euro, in pofida crizei Covid-19. Balanta comerciala a fost influentata pozitiv de exporturile solide de carne de porc si cereale paioase. In schimb, balanta comerciala a UE s-a deteriorat ca urmare a importurilor de piei, citrice si etanol.