Comisia Europeana a inregistrat o initiativa cetateneasca privind reciclarea sticlelor din plastic

Comisia Europeana a decis sa inregistreze o initiativa cetateneasca europeana intitulata "ReturnthePlastics", care vizeaza punerea in aplicare a unui sistem de garantie-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic", informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Scris de Agro Food, Marti, 17 August 2021
Organizatorii initiativei invita Comisia sa prezinte o propunere care sa aiba in vedere: punerea in aplicare a unui sistem de garantie-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic; incurajarea tuturor statelor membre ale UE sa faca in asa fel ca supermarketurile (lanturile de supermarketuri) care comercializeaza sticle din plastic sa instaleze distribuitoare pentru reciclarea sticlelor din plastic dupa ce au fost cumparate si utilizate de catre consumator si plata de catre intreprinderile producatoare de sticle din plastic a unor taxe pe plastic pentru reciclare si pentru sistemul de garantie-returnare a sticlelor din plastic (in conformitate cu principiul "poluatorul plateste").
 
Comisia Europeana considera ca aceasta initiativa este admisibila din punct de vedere juridic deoarece indeplineste conditiile necesare. In acest stadiu, Comisia nu a examinat inca fondul initiativei.
 
In urma inregistrarii de astazi, organizatorii pot incepe colectarea semnaturilor. Daca, in termen de un an, initiativa cetateneasca europeana primeste 1 milion de declaratii de sustinere din cel putin 7 state membre, Comisia va trebui sa reactioneze. Comisia ar putea decide fie sa dea curs solicitarii, fie sa o respinga, si va trebui sa isi argumenteze decizia.
 
Initiativa cetateneasca europeana a fost introdusa odata cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetatenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru. Acest tip de initiativa a fost lansat in mod oficial in aprilie 2012.
 
Conditiile de admisibilitate sunt urmatoarele: (1) actiunea propusa nu trebuie sa se afle in mod vadit in afara sferei de competenta a Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic, (2) nu trebuie sa fie in mod vadit abuziva, neserioasa sau vexatorie si (3) nu trebuie sa contravina in mod vadit valorilor Uniunii.
 
Pana in prezent, Comisia a primit 107 de cereri de lansare a unei initiative cetatenesti europene, dintre care 82 au fost admisibile si, prin urmare, s-au calificat pentru a fi inregistrate.