Comisia Europeana a publicat un raport privind aplicarea normelor in materie de concurenta in sectorul agricol

Comisia Europeana a publicat primul raport privind aplicarea normelor in materie de concurenta in sectorul agricol, document care arata ca activitatea autoritatilor europene de concurenta ii poate ajuta pe fermieri sa obtina conditii mai bune atunci cand isi vand produsele marilor cumparatori sau cooperativelor, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 29 Octombrie 2018

Normele UE in materie de concurenta care interzic acordurile privind stabilirea preturilor sau alte conditii de comercializare, precum si acordurile privind impartirea pietelor se aplica productiei si comercializarii de produse agricole. Totusi, Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor prevede derogari de la aplicarea acestor norme, care afecteaza toate sau numai unele din sectoarele agricole ori se refera la situatii specifice.

``Acest raport evidentiaza modul in care legislatia din domeniul agricol si dreptul concurentei merg mana in mana in vederea obtinerii unor rezultate mai echitabile si mai eficiente, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. Sa nu uitam ca fermierii au un statut special in ceea ce priveste dreptul concurentei. Organizatiile de producatori recunoscute ii pot ajuta sa isi consolideze pozitia in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare``, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.

Autoritatile europene de concurenta au efectuat 178 de investigatii in sectorul agricol iar mai mult de o treime dintre aceste investigatii i-au vizat pe prelucratorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanti.

Aproape jumatate din cazurile de incalcare a normelor in materie de concurenta identificate in urma investigatiilor au vizat acorduri privind preturile. In cele mai multe cazuri, aceste acorduri s-au incheiat intre prelucratori concurenti pentru a stabili pretul cu ridicata (de exemplu, pentru zahar si faina) sau intre prelucratori si comerciantii cu amanuntul pentru a stabili pretul de vanzare cu amanuntul (de exemplu, pentru produse lactate, carne sau ulei de floarea-soarelui). Alte incalcari au avut ca obiect acorduri privind productia, schimbul de informatii sau impartirea pietelor.

In ceea ce priveste protectia pietei interne, una din principalele constatari ale raportului este ca unele state membre au incercat uneori sa restrictioneze importurile de anumite produse agricole din alte state membre. Mai multe autoritati europene de concurenta au investigat o serie de acorduri colective, in baza carora, de exemplu, fermierii dintr-un anumit stat membru au incercat sa-i impiedice pe fermierii din alte state membre sa isi vanda produsele, si au pus capat respectivelor acorduri.

Raportul confirma faptul ca instrumentele sectoriale specifice care sunt disponibile in industria agricola sunt utilizate in beneficiul fermierilor si al sectorului in general: de exemplu posibilitatea de a conveni asupra unui mecanism de repartizare a valorii in mod voluntar a fost pusa in aplicare la scara larga in sectorul zaharului; de asemenea masuri de stabilizare a pietei in sectorul vitivinicol au fost, de asemenea, utilizate in mod frecvent; in sfarsit, masuri de gestionare a ofertei au fost puse in aplicare pentru produsele cu denumiri de origine protejate sau indicatii geografice protejate in sectoarele branzeturilor si jambonului.

Pe baza informatiilor obtinute in urma raportului, Comisia va continua dialogul cu partile interesate din sectorul agricol, precum si cu statele membre, Parlamentul European si Consiliu, cu privire la viitoarele optiuni in materie de politica referitoare la aplicarea normelor de concurenta in sectorul agricol. De asemenea, Comisia isi va intensifica activitatea de monitorizare a pietei, in special in ceea ce priveste acordurile colective care segmenteaza piata interna.