Consum de aproape 300 de milioane de oua, de Paste

Vanzarile de oua in perioada Sarbatorilor Pascale cresc cu aproximativ 50% fata de o luna obisnuita, pana la circa 290 de milioane de oua, ceea ce inseamna ca un roman consuma, in medie, aproximativ 15 oua produse in fermele avicole din Romania, sustine presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

Scris de Agro Food, Luni, 26 Aprilie 2021
Acestea a precizat ca datele privind productia, vanzarile si consumul sunt doar cele consemnate in industria avicola din Romania si nu includ oferta provenita din gospodarii.
 
"Productia de oua consum realizata in primele doua luni ale anului 2021 a inregistrat o crestere cu circa 9% fata de aceeasi perioada a anului 2020, arata datele Ministerului Agriculturii. Conform experientei din anii anteriori, fermierii isi fac propriile strategii de piata pentru a asigura eventualele cresteri de cerere, insa in saptamanile dinaintea Sarbatorilor Pascale, de regula, vanzarile cresc la oua de consum cu circa 50% fata de o luna obisnuita ceea ce presupune o majorare a productiei la circa 280 - 290 milioane de oua din ferme organizate, adica, in medie, 15 oua pe cap de locuitor pentru Sarbatorile Pascale", a declarat presedintele UCPR, Ilie Van.
 
Acesta sustine ca in ferme organizate erau circa 8,7 milioane de gaini, citand tot datele datelor statistice ale Ministerului Agriculturii, cu un potential de productie anual de 2,35 miliarde de oua. Astfel, intr-o luna obisnuita industria avicola din Romania produce in jur de 195 de milioane de oua.
 
In ceea ce priveste pretul oualor, seful UCPR afirma ca in continuare pretul oualor la poarta fermei in Romania este cel mai mic din Uniunea Europeana, respectiv 0,31 lei/ou, comparativ cu nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut.
 
"Conform Observatorului Preturilor UE, preturile la poarta fermei, atat la carnea de pasare cat si la oua consum, sunt cele mai mici din Uniunea Europeana. Astfel, in saptamana 14 din anul 2020 pretul la poarta fermei la ouale de consum era de 0,30 lei/ou, iar in saptamana 14 a anului 2021 acesta era de 0,31 lei/ou. Dupa cum se vede din evolutia preturilor la poarta fermei exista oferta suficienta in perioada premergatoare sarbatorilor pascale", a adaugat Van.
 
Potrivit sursei citate, in primele doua luni ale acestui an, productia carnea de pasare obtinuta din industria avicola a inregistrat o reducere cu circa 9% fata de anul 2020, iar pretul in saptamana 14 din anul 2021 era usor mai mare, respectiv 6,99 lei/kg carcasa, fata de 6,96 lei/kg carcasa in aceeasi perioada din 2020.
 
Datele statistice arata ca un roman mananca, in medie, 240 - 250 de oua anual, reprezentand un consum lunar de 20 pana la 22 de oua, atat din productia industriala avicola cat si din gospodariile taranesti, insa in luna in care se sarbatoreste Pastele consumul pe locuitor "sare" la circa 30 de oua.