Cooperativa Tara Mea: Micii producatori de legume n-au nicio sansa sa reziste daca nu se asociaza

Producatorii de legume pot sa castige mai mult pe un contract ferm, daca isi unesc fortele si isi vand productia impreuna, decat sa alerge dupa preturi mari de o zi, asa cum se intampla in ultima perioada, sustin reprezentantii Cooperativei Tara Mea.

Scris de Agro Food, Joi, 29 Iulie 2021
'Micii producatori de legume n-au nicio sansa sa reziste pe piata daca nu se asociaza si nu-si unesc eforturile pentru a vinde productia impreuna. Ceea ce se intampla in aceasta perioada, de altfel o situatie cu care ne intalnim de ceva vreme, demonstreaza inca o data ca fara predictibilitate si o piata de vanzare asigurata, nu putem vorbi de un business sustenabil, nu exista stabilitate, riscul major fiind acela ca recolta sa ajunga la gunoi', precizeaza reprezentantii Cooperativei Tara Mea.
 
Ei considera ca, 'in goana dupa preturi mari', multi producatori uita ca, de fapt, este mai important sa-si valorifice recolta in intregime, decat sa se bucure de beneficii de moment. Cand tragi linie la final de an, cel mai mult conteaza sa iesi pe plus si sa ai vanduta toata marfa. De la varfurile de pret specifice inceputului de sezon si pana la cateva zeci de bani pe kilogram, nu este cale lunga, iar de multe ori trecerea are loc brusc si dramatic. In aceste conditii, fara preturi competitive, Romania risca sa fie invadata de marfuri de import, care oricum au o pondere insemnata chiar si in plin sezon, precizeaza acestia.
 
'Realitatea este ca avem doua categorii de mici producatori romani. Unii care acum incep, au o viziune pentru viitor, cred in predictibilitate, au un plan de dezvoltare, eventual au in desfasurare proiecte pe fonduri europene si sunt interesati sa isi asume colaborari pe termen lung si, in extrema cealalta, producatorii oportunisti, care s-au zbatut pentru un loc in piata si care nu cred in colaborari win-win pe termen lung. Din pacate, cu toate eforturile noastre, acestia din urma sunt oamenii pe care nu te poti baza. S-a intamplat de mai multe ori sa creasca pretul de la o ora la alta, sa incurce contractele in desfasurare, sa se bucure astazi la un leu in plus, fara sa inteleaga ca oportunismul si predictibilitatea nu merg mana in mana. In cele mai multe cazuri, acestea au fost legumele romanesti aruncate. Pe termen lung, orice legumicultor poate face un calcul si poate vedea ca ar castiga mai mult, cu mai putin efort, pe un contract ferm anual, decat sa alerge dupa un pret mai mare intr-o zi', a declarat Florin Burculescu, presedinte Cooperativa Tara Mea.
 
Reprezentatii cooperativei agricole au mentionat ca producatorii romani trebuie sa fie constienti ca atunci cand pretul marfii de import este mai mic decat cel practicat la intern, alegerea comerciantilor va fi catre produsele din import, iar pentru a evita astfel de situatii, este obligatoriu ca legumicultorii sa aiba contracte de vanzare a productiei incheiate din timp, cu clauze bine stipulate.
 
'Concret, sa stie inca din octombrie - noiembrie ce vor produce anul viitor si in ce conditii. Daca ne raportam la castraveti, de exemplu, unul din produsele care au adus pierderi importante multor legumicultori, in acest an, putem spune ca membrii Cooperativei Tara Mea nu s-au confruntat cu astfel de probleme. S-a pornit de la un nivel de 5 lei/kg la inceput de sezon, dupa care in timp pretul a scazut pana la 80 de bani pe kilogram, insa daca facem o medie ponderata, toti vor iesi bine. Cat despre productie nevanduta, nici nu se pune problema. Decat in situatia mai sus anuntata, in care au alergat dupa castig rapid, nu si-au respectat contractul si, evident, au pierdut', a precizat Burculescu.
 
El explica ca producatorii nu pot produce la intamplare, 'sa vaneze preturi de pe o zi pe alta' si sa astepte sa mearga asa la infinit, in conditiile in care este suficient sa intre in tara cateva tiruri cu marfa de import ca preturile sa se prabuseasca si producatorii sa nu mai aiba ce sa faca cu recolta.
 
Pe de alta parte, trebuie urmarite cu mare atentie si perioadele de intrare pe rod a plantelor, pentru ca daca in afara un anumit produs este in plina campanie de recoltare, pe cand la noi este inceput de sezon, preturile vor fi influentate clar de conjunctura internationala. 'Frigul din aceasta primavara a intarziat cu cateva saptamani productia obtinuta cu costuri ridicate iar, din pacate, preturile obtinute nu au fost pe masura asteptarilor pentru multi producatori, care, in plus, nici nu au spatii de depozitare. La cateva zeci de bani kilogramul de castraveti sau cartofi timpurii, falimentul este iminent', a explicat Burculescu.
 
De asemenea, reprezentantii Cooperativei Tara Mea mai sustin ca in ultimii ani au fost destul de frecvente situatiile in care toata lumea s-a inghesuit sa infiinteze o anumita cultura, orientandu-se dupa cererea din anul anterior, sau pentru a beneficia de programele de sprijin guvernamentale. Este vorba de tomate, in mod special, dar si de castraveti, cartofi timpurii sau varza, culturi care au dat mari batai de cap legumicultorilor, nevoiti sa arunce recolta sau chiar sa o distruga in anumite sezoane, in absenta cumparatorilor.
 
'Poate ca a venit momentul ca fermierii sa inteleaga ca nu mai pot sa mizeze ani la randul pe aceeasi cultura, ca este nevoie de o diversificare a ofertei si, din fericire, sunt destule segmente de piata neacoperite. De ce sa nu acorde o atentie mai mare unor culturi la care oricum nu reusim sa acoperim cererea din productia interna si pentru care exista solicitari inclusiv din partea sectorului de procesare, asa cum se intampla la vinete sau, de ce nu, ardeiul gras, de departe mult mai rentabil decat rosia sau castravetele?!', au mai spus acestia.
 
Potrivit datelor INS furnizate de asociatia agricola, productia totala de legume in 2020 a fost de 3,5 milioane de tone, din care 712.000 tone au fost de tomate, 977.000 tone de varza alba, 188.000 de tone de castraveti, 123.000 de tone de vinete, 208.000 tone de ardei si 187.000 de tone de morcovi etc.
 
Cooperativa Tara Mea este cea mai mare cooperativa agricola din Romania cu peste 1.000 de fermieri membri, care desfasoara activitati pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor si pana la productia de carne de porc si pasare, produse finite si bacanie. In acest an, Cooperativa Tara Mea a extins parteneriatul cu Kaufland si pe segmentul de legume si fructe, venind astfel in sprijinul micilor producatori locali, carora le garanteaza siguranta cantitatilor cultivate si vandute.
 
Programul include 237 de fermieri care vor asigura peste 9000 de tone de fructe si legume in perioada mai-octombrie 2021, existand posibilitatea sa fie extins pe termen mai lung.