Cooperativa Tara Mea a livrat 10.000 de tone de legume romanesti, in acest sezon

Cooperativa "Tara Mea" a livrat in acest sezon mai mult de 10.000 de tone de legume romanesti, in valoare de peste doua milioane de euro, asigurand supravietuirea a cel putin 300 de fermieri autohtoni, a anuntat asociatia.

Scris de Agro Food, Joi, 15 Octombrie 2020

"In contextul in care, la inceput de an, Romania importa masiv legume, Tara Mea a reusit sa livreze in acest sezon peste 10.000 de tone de legume romanesti, sustinand astfel productia si asigurand supravietuirea a peste 300 de fermieri autohtoni. Productia autentic romaneasca a constat in rosii, castraveti, ardei, ceapa si va continua, in aceasta toamna, cu valori estimate de 1.200 de tone de radacinoase lunar", se precizeaza intr-un comunicat al organizatiei.

 

In prezent, 300 de producatori fac parte din programul “Legume romanesti” sustinut de Tara Mea si cultiva legume pe o suprafata totala de 600 de hectare.

 

Reprezentantii organizatiei sustin ca, la inceputul sezonului trecut, producatorii locali acuzau pierderi masive, iar hipermarketurile se vedeau nevoite sa importe legume, in lipsa sustenabilitatii, dar in prezent productia controlata si comenzile integrate au reusit sa schimbe balanta, favorabil pentru fermierii romani si productia romaneasca.

 

"Specialistii Tara Mea, de la ingineri agronomi pana la responsabili de conturi in relatia cu marile lanturi de magazine, au reusit sa creeze un lant unitar de productie si livrare, care, dupa 2 ani de munca, reuseste sa aduca legumele romanesti acolo unde le este locul: pe mesele romanilor. Productia controlata nu are rolul de a conditiona producatorii locali, ci dimpotriva, de a inlesni comunicarea dintre acestia, pelrexum si dintre ei si marile lanturi de magazine, astfel incat sa nu fie irosite produse si resurse. Este evident ca, daca intreaga tara produce tomate in aceeasi saptamana, acestea nu vor putea fi vandute sau ca, daca nu pot raspunde la 2-3 comenzi diferite, vor oblige hipermarketul sa importe. Din fericire, fermierii nostri au inteles, au vazut rezultatele in propriile buzunare si din ce in ce mai multi producatori locali ni se alatura", a declarat Florin Burculescu, presedinte Cooperativa Tara Mea.

 

In acest moment, 300 de producatori locali, organizati sub brandul Tara Mea, livreaza legume proaspete in magazine, iar pentru sezonul de toamna, estimeaza livrari de 1.200 tone/luna reprezentand radacinoase si cartofi romanesti.

 

Potrivit sursei citate, proiectul pentru anul viitor presupune identificarea, stocarea si inmultirea semintelor din soiuri autentice romanesti,"pana nu incepem sa le uitam gustul", incurajarea productiei in bazinele legumicole traditionale ale Romaniei, precum si asigurarea de suport juridic si consiliere pentru infiintarea de noi cooperative, mai mici, care sa le asigure, in timp, independenta producatorilor locali.

 

De asemenea, avand ca scop propus ca anul viitor sa fie injumatatite importurile de legume la nivel national, Tara Mea pregateste cea mai mare platforma nationala de legume, instrument online care va asigura contactul direct intre fermierii locali si hypermarketuri, fara intermediari.

 

Brandul Tara Mea livreaza, inca din 1996, produse romanesti autentice, de cea mai buna calitate. Cooperativa Tara Mea este cea mai mare cooperativa agricola din Romania si are peste 1.000 de fermieri membri, cu activitati pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor si pana la productia de carne de porc si pasare, produse finite si bacanie.