Cooperativele agricole care nu respecta obligatiile minime legale vor fi radiate

Cooperativele agricole din Romania care nu respecta obligatiile minime legale pentru o persoana juridica cu rol economico-social vor fi eliminate din baza de date a Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Scris de Agro Food, Miercuri, 14 Iulie 2021
"Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) informeaza cooperativele agricole din Romania ca la data de 23 mai 2021 s-a implinit termenul de 6 luni in care cooperativele agricole existente aveau obligatia de a-si actualiza actele constitutive in conformitate cu prevederile Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare si prevederile art. IV al Legii nr. 265/2020 pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004", se mentioneaza in comunicat.
 
Potrivit sursei citate, UNCSV s-a implicat constant in imbunatatirea cadrului legislativ care sa creeze premisele eficientizarii activitatii cooperativelor agricole din Romania.
 
"Avand in vedere ca doar 48,9% din cooperativele inregistrate depun bilant si doar 22,3% au cifra de afaceri mai mare ca 0, analizand activitatea cooperativelor agricole din Romania si rezultatele acestora, experti de renume european, au venit cu o serie de recomandari care sa duca la eficientizarea activitatii acestora si sa poata pune serios umarul la echilibrarea balantei comerciale cu produse alimentare", se mai precizeaza in comunicat.
 
Astfel, cooperativele din Romania, pe langa facilitati fiscale si programe de sprijin, au nevoie si de verificari ale actelor constitutive, planului de afaceri si documentelor standard pentru functionarea in regim optim.
 
Reprezentantii organizatiei precizeaza ca un prim pas in aceasta directie este actualizarea actelor constitutive si curatarea bazei de date, prin eliminarea cooperativelor care nu respect obligatiile minime legale pentru o persoana juridica cu rol economico-social.
 
In acest sens, ONRC a inceput punerea in aplicare a prevederilor legale prevazute in legea nr.566/2004, prin care informeaza cooperativele agricole care se afla in aceasta situatie, sa isi puna la punct restantele pe care le au pentru a nu ajunge in situatia in care sa se planga ca au fost radiate din baza de date cooperative agricole care ar fi dorit sa isi continue activitatea, insa nu o mai pot face.
 
"Legea are caracter imperativ - trebuie respectata si pusa in aplicare de toata lumea. Pe site-ul institutiei www.onrc.ro , a fost afisat pe data de 1 iulie, un anunt in acest sens", se mai spune in comunicat.
 
Potrivit reprezentantilor organizatiei, exista doua situatii in care, la cererea oricarui membru al cooperativei agricole, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, instanta de judecata va putea pronunta dizolvarea cooperativei agricole. Prima situatie este atunci cand cooperativa agricola nu si-a depus situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste doi ani.
 
De asemenea, instanta de judecata va putea pronunta dizolvarea cooperativei agricole atunci cand nu mai este o cooperativa agricola activa, a incetat activitatea cooperativei agricole sau nu a fost reluata activitatea dupa perioada de inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului, perioada care nu poate depasi doi ani de la data inscrierii in registrul comertului.
 
"In ceea ce priveste primul caz, va comunicam faptul ca termenul de doi ani se implineste la data de 31 iulie 2022. Potrivit prevederilor art. 761 alin.(4) din acelasi act normativ, ONRC va publica pe pagina sa de internet listele cu cooperativele agricole care nu si-au indeplinit obligatia depunerii situatiilor financiare anuale, cu 30 de zile inainte de implinirea termenului mai sus mentionat", se mai spune in comunicat.
 
In ceea ce priveste cel de-al doilea caz, reprezentantii UNCSV mentioneaza ca prin Legea nr.265/2020 pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, intrata in vigoare la data de 23 noiembrie 2020, s-a reglementat posibilitatea inregistrarii in registrul comertului a intreruperii temporare a activitatii unei cooperative agricole pentru o perioada care nu poate depasi doi ani de la data inscrierii in registrul comertului, ori, avand in vedere data intrarii in vigoare a Legii nr. 265/2020, nu s-a implinit termenul de doi ani prevazut de lege la care institutia noastra este obligata sa publice listele cu cooperativele agricole care nu si-au indeplinit obligatia de reluare a activitatii.
 
Misiunea de baza a UNCSV este incurajarea fenomenului dezvoltarii si eficientizarii activitatii fermierilor prin cooperativele agricole romanesti eficiente, unde profitul cooperativei sa fie reinvestit in mod transparent pentru interesul general al tuturor membrilor, acestia participand activ si direct la luarea tuturor deciziilor.