Corteva Agriscience a anuntat castigatoarele programului TalentA

Lansat in Romania la data de 1 iulie 2020 de catre Corteva Agriscience, TalentA, programul gratuit pentru dezvoltarea competentelor profesionale in managementul afacerilor si agricultura pentru femeile inovatoare din mediul rural, si-a aflat castigatoarele: Elena Carson, Violeta Corina Moraru si Elena Chesnoiu sunt doamnele fermier care au convins prin proiectele lor faptul ca merita finantare pentru a-si dezvolta afacerea.

Scris de Agro Food, Vineri, 16 Octombrie 2020

Festivitatea de premiere a avut loc in data de 15 octombrie, prilej de sarbatoare in intreaga lume, fiind celebrata Ziua Mondiala a Femeilor din mediul Rural.

 

Doamnele fermier s-au inscris pe platforma online a site-ului Corteva, iar cele care au fost selectate, au participat la un curs gratuit de instruire, cu indrumare din partea consultantilor Starperformining si a expertilor Corteva: Modulul I - Competente generale de Business si Modulul II – Competente generale de Agri-Business. Dupa finalizarea cursurilor online, au fost construite proiectele, axate pe obiectivele de sustenabilitate 2030, anuntate recent de Corteva. (imbunatatirea securitatii alimentare, asigurarea accesului la apa potabila in comunitati, sustinerea consumului responsabil, combaterea schimbarilor climatice si conservarea ecosistemelor).

 

In urma evaluarii proiectelor depuse, s-au ales castigatoarele.

 

Locul I – 5.000 $

Carson Bread este proiectul care s-a situat pe primul loc in urma evaluarii minutioase realizate de consiliul de experti. Este un proiect ambitios, realizat de doamna Elena Carson din localitatea comuna Falciu, judetul Vaslui, care are 29 de ani, este inginer agronom si lucreaza alaturi de sotul ei 220 hectare de teren. In prezent este masteranda in cadrul USAMV Iasi si isi doreste sa aiba propria afacere. “La noi in comuna nu exista brutarie, cea de la care se aprovizioneaza oamenii se afla la 40 km distanta. Noi avem materia prima si ne-am gandit ca ar fi o idee minunata sa o putem valorifica, sa oferim produse sanatoase noua si celor din jurul nostru. Va fi un plus pentru mine, familia mea si pentru zona noastra”, a declarat Elena Carson.

 

Mizand pe faptul ca in Romania se consuma cantitati apreciabile de paine, deci exista o cerere in crestere pentru produsele pe care le poate oferi, pe amplasarea geografica care asigura o baza larga de aprovizionare cu materii prime, precum si pe posibilitatile de desfacere ridicate, doamna Elena sustine faptul ca implementarea acestui proiect are sanse reale de reusita, iar investitia necesara se ridica la 30.000 lei.

 

Locul II – 4.000 $

Violeta Corina Moraru din localitatea Perisoru, judetul Calarasi, are 38 de ani si este cea de-a doua castigatoare a programului TalentA. Va primi 4.000 $ pentru implementarea de sisteme de irigatii in cadrul fermei Morar Pan Com.

 

“Lucram in familie peste 1.000 ha, iar situatia din acest an in care am inregistrat pagube uriase din cauza secetei, ne-a determinat sa implementam sisteme de irigatii. In 2020, in cadrul fermei, randamentul de productie la grau, porumb si soia a scazut intre 85% si 100%. De aceea irigarea devine o prioritate strategica a fermei in viitorul apropiat. Daca nu facem asta acum, poate insemna intrare in incapacitate de plata, iar la nivel macro ar exista probleme in a acoperi necesarul alimentar al populatiei. Irigatiile vor determina cresterea productiei medie cu 30-50% indiferent de conditiile climatice. Am ales irigare prin aspersiune cu rampa tip pivot datorita rapiditatii de instalare si usurintei in exploatare si pentru ca nu necesita personal specializat”, a punctat Violeta Corina Moraru.

 

Locul III – 3.000 $

Ocupanta locului III este Elena Chesnoiu din localitatea Bondrea, judetul Olt, care are 30 de ani, doi copii si lucreaza alaturi de sotul ei 6 hectare de teren. Isi doreste sa dezvolte afacerea familiei prin infiintarea unei culturi de capsun, pe are o considera o specie promitatoare.

 

“Consider ca este o cultura pe care am putea-o ingriji corespunzator si vom putea oferi fructe de calitate cumparatorilor. Dezvoltarea unei culturi de capsun se face in timp scurt, deci si investitia este esalonata si poate fi platita partial din vanzarea produselor obtinute in anul precedent. O regula de baza consideram ca este achizitionarea de stoloni sanatosi, cu aviz fitosanitar, sa alegem soiuri anuale care sunt mult mai eficiente decat cele multianuale, sa respectam conditiile de plantare, irigare si recoltare. Cu siguranta in demararea acestui proiect ne va fi utila experienta acumulata in ultimi doi ani in ferma proprie, unde am implementat si un proiect pentru cultivarea legumelor, experienta pe care am dobandit-o anterior in pomicultura si viticultura, precum si sfaturile primite de la reprezentantii Corteva Agriscience privind intretinerea culturii”, a specificat Elena Chesnoiu.

 

Premiu special

Un premiu special in valoare de 1.000 euro a fost acordat de catre colaboratorul acestui proiect, Starperfomining, doamnei Veronica Chedea, pentru proiectul: „Producerea unui vin roze din soiul autohton Amurg in Podgoria Tarnave”.

 

Departajarea proiectelor castigatoare a fost realizata de un consiliu de experti format din specialistii Corteva: Maria Cirja - Marketing Manager Romania si Moldova, Elena Nunca -  Commercial Finance Lead RO, MD & HU, Anca Mateescu - Controller Romania, Oana Musceleanu - Customer Service Leader CE , George Andron- National Key Account Manager, Mihai Valentin - CMM Corn & Soybeen, Andrei Ciocoiu - CMM Oilseeds, Ana Maria Pascariu - CMM Fungicides & Insecticides si Ion Mutafa - CMM Herbicides, alaturi de specialistii Starperfomining: Radu Dumitru Stanescu - Founder & Managing Partner si Dan Rusu – Senior Consultant.

 

Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience Romania & Rep. Moldova: “A fost o decizie dificila, toate proiectele inscrise in program au fost interesante si ar fi meritat finantare. Sunt convins de faptul ca cele trei castigatoare vor ajunge sa-si dezvolte afacerea asa cum si-au propus, iar sprijinul pe care noi l-am oferit sa fie doar imboldul de care au avut nevoie. Cred ca este momentul sa ne gandim la dezvoltarea comunitatilor prin sprijinirea unor astfel de initiative, iar prin puterea exemplului sa motivam si alte persoane sa aiba curajul de a incepe o afacere in mediul rural.”

 

Maria Cirja, Marketing Manager Corteva Agriscience Romania & Rep. Moldova: “Este un moment de bucurie pentru compania noastra, pentru ca in aceasta zi speciala am reusit sa contribuim la dezvoltarea a trei afaceri de familie si implicit a trei comunitati. Prin implementarea proiectelor castigatoare nu vor avea de castigat doar cele trei doamne, ci noi toti, pentru ca este important sa sustinem afacerile mici, cele la inceput de drum si sa oferim sprijin din toate punctele de vedere, iata acum, prin programul TalentA, inclusiv sprijin financiar.”

 

Despre Corteva Agriscience

Corteva Agriscience este o companie agricola globala, tranzactionata public, care ofera fermierilor din intreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie - incluzand un mix echilibrat si divers de genetica, produse pentru protectia plantelor si solutii digitale vizand maximizarea productivitatii pentru a contribui la sporirea randamentelor si rentabilitatii. Detinand unele dintre cele mai recunoscute marci din agricultura si o serie de produse si tehnologii de top aflate in drumul catre piata, pozitionate pentru a genera crestere economica, compania se angajeaza sa colaboreze cu partile interesate din intregul sistem alimentar, indeplinindu-si promisiunea de a imbogati traiul celor care produc si celor care consuma, de a asigura progresul pentru generatiile urmatoare. Corteva Agriscience a devenit o companie publica independenta la 1 iunie 2019, dupa ce fusese anterior Divizia pentru Agricultura a DowDuPont. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.ro .