Corteva Agriscience prezinta primii fermieri campioni la rapita

Chiar daca anul agricol 2019 - 2020 nu a fost anul rapitei, Corteva Agriscience continua campania Fermier campion si prezinta rezultatele foarte bune pe care agricultorii le-au obtinut cu hibrizii Pioneer®.

Scris de Agro Food, Miercuri, 22 Iulie 2020

“Ne aflam in plina campanie de recoltare a rapitei, o campanie nu tocmai cum ne-am fi imaginat-o sau dorit-o atunci cand am semanat rapita. Conditiile dificile din acest an i-au determinat pe multi fermieri sa intoarca partial sau integral culturile, ori sa obtina productii cu mult sub asteptari. Exista si agricultori care au reusit sa obtina rezultate care merita toata aprecierea, pentru ca dincolo de vremea capricioasa, de alegerea hibridului potrivit, au inteles care sunt nevoile plantelor, au fost atenti si au aplicat tehnologia necesara, iar astazi culeg roade pe masura. Corteva Agriscience pune la dispozitie hibrizi performanti, fapt demonstrat mai ales prin marturiile fermierilor din momentul recoltarii. Dorim sa le multumim pe aceasta cale pentru increderea in produsele Corteva si vrem sa-i asiguram ca facem tot ce se poate astfel incat sa avem in piata hibrizi performanti, adaptati conditiilor de cultura din Romania. Dam startul comunicatelor din seria Fermier campion si sper ca rezultatele obtinute de acestia sa-i motiveze pe cei care doresc sa faca performanta in agricultura”, a punctat Maria Cirja, Marketing Manager Romania & Republica Moldova.

 

Vali Tutuianu din localitatea Ileana, judetul Calarasi, a devenit in acest an fermier campion la rapita, a cultivat hibridul PT275 si a obtinut 4.278 kg/ha. “Lucram 4.200 ha si chiar daca am semanat o suprafata mai mare cu rapita, am ramas doar cu 360 ha. Am intors din cultura si in toamna, mai apoi si in primavara. Cu hibridul PT275 am avut 43 ha, cultura premergatoare a fost graul, motiv pentru care dupa recoltarea acestuia am facut o lucrarea principala a solului cu Tigerul, la maxim 9 zile dupa recoltat, deci nu am facut dezmiristirea. Inainte de semanat am aplicat un erbicid total, am pregatit patul germinativ cu combinatorul intr-o singura trecere. Apoi am inceput campania de semanat pe 25-26 august, insa trebuie mentionat ca toata rapita a rasarit la sfarsitul lunii octombrie. In toamna am dat un insecticid si am aplicat o trecere cu fungicid si foliar. In primavara prima trecere a fost cu un fungicid si insecticid, in cea de a doua am adaugat si foliar, si a mai urmat un tratament cu fungicid foliar si am mai aplicat un insecticid dupa inflorit. In ceea ce priveste fertilizarea, am aplicat la pregatirea patului germinativ 200 kg/ha de ingrasamant 15:40:10, iar in primavara prima trecere a avut loc cu sulfat de amoniu – 250 kg/ha si cea de a doua trecere a fost cu azotat de amoniu, tot 250 kg/ha”, a declarat fermierul campion Vali Tutuianu.

 

corteva2

 

Acesta a mai mentionat faptul ca incepand cu data de 2 iulie a inceput recoltatul si ca este multumit de productia obtinuta, mai ales in conditiile extrem de dificile de care a avut parte rapita. In aceasta toamna va semana intre 500 si 700 ha cu rapita si cu siguranta va alege si hibridul PT275, un hibrid pe care l-a cultivat si anul trecut.

 

Lucian Braican din localitatea Strejesti, judetul Olt, a devenit fermier campion in acest an cu hibridul de rapita PT264 . Acesta lucreaza 400 ha, in toamna anului trecut a semanat 50 ha cu rapita, dintre care 15 ha au fost intoarse. “Pe cele 35 ha ramase cu rapita am obtinut 4.230 kg/ha. Cultura a fost infiintata dupa grau, astfel ca terenul a fost arat, apoi am efectuat o trecere cu discul si am administrat 200 kg/ha de ingrasamant complex 18.46.0. Am semanat la finalul lunii august-inceput de septembrie, insa plantele au rasarit in noiembrie. De aceea nu am administrat nimic in toamna, ci doar in primavara. Fertilizarea de primavara a constat in administrarea a 100 kg/ha de uree si 300 kg/ha de nitrocalcar. Am erbicidat si am aplicat doua tratamente cu fungicid, insecticid si foliar, primul in stadiul de 3-5 frunze, iar cel de al doilea atunci cand rapita era inflorita in proportie de 3-5%. Chiar daca a fost un an destul de greu pentru rapita, am fost foarte multumit de rezultatul obtinut”, a precizat fermierul campion Lucian Braican. Acesta a mai adaugat faptul ca in aceasta toamna va semana in jur de 100 ha cu rapita si va alege exclusiv hibridul PT264.