Criza globala in industria lactatelor

Doua fabrici din Romania vor fi inchise pana in august, ca urmarea conditiilor nefavorabile din piata.

Scris de Marius Jianu, Marti, 07 Iulie 2020

Supraproductia de lapte la nivel global genereaza o criza care isi va face simtite efectele pe o perioada indelungata, anunta publicatia Bloomberg. La nivel global, tendinta consumatorilor dea se orienta spre alternative vegetale a redus constant in ultimii ani cererea de lapte pe piata, iar reglementarile de mediu au ridicat costurile de productie. Industria globala de lapte este estimata ca avand o valoare de aproximativ $700 miliarde, iar socul resimtit in acest an, din cauza pandemiei COVID-19 a accentuat declinul.
In Romania, grupul francez Lactalis a luat deja decizia de a inchide doua dintre fabricile detinute in Floreni si Vatra Dornei, procesul de restructurare urmand sa se incheie pana la sfarsitul lunii august. "Angajatii afectati de aceasta masura vor fi sprijiniti sa gaseasca noi locuri de munca, chiar si in interiorul celorlalte unitati detinute de companie, sau vor primi compensatii financiare", a anuntat Giampaolo Manzonetto, directorul general Lactalis Romania.
In primul semestru, inchiderea restaurantelor si a altor zone de consum public de alimente a impactat puternic industria lactatelor, fermierii fiind nevoiti sa arunce milioane de litri de lapte, ca urmare a lipsei de cerere in piata. Programele de reducere a septelurilor initiate in urma cu cativa ani si derulate chiar si in prezent nu par sa atenueze acest soc, analistii Rabobank prognozand pentru semestrul II al anului in curs o productie de lapte la nivel global cu 1% mai mare.