Cuba a ajuns sa importe zahar din Franta

Pentru prima data in istorie, Cuba, odata lider mondial in productia de zahar, trebuie sa importe mari cantitati din Franta dupa o recolta dezastruoasa, transmite AFP.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 25 Octombrie 2018

Franta a a exportat 40.000 de tone de zahar spre Cuba in doar trei luni ale acestui an, a precizat FranceAgriMer, agentia publica franceza care se ocupa de exporturile de produse agricole. 

Odinioară, zaharul brun constituia majoritatea exporturilor Cubei, tara care era unul din principalii exportatorii de zahar ai planetei, avand drept principal client SUA, pana in 1960, iar ulterior URSS. Insa, prabusirea URSS (care achizitiona zaharul cubanez la tarif preferential) a schimbat totul, la fel ca si lipsa de investitii in seminte, ingrasaminte si pesticide. In plus, recolta din 2017-2018 a avut de suferit dupa ce uraganul Irma a devastat Cuba.

5.000 de tone de zahar alb importate in luna iunie, 25.000 de tone in iulie si 10.000 de tone in luna august. ``Istoric este prima data cand Cuba importa zahar francez in cantitati non-neglijabile``, comparativ cu doar trei tone de zahar in intreaga perioada 2001-2017, subliniaza FranceAgriMer. 

Specialistii FranceAgriMer estimeaza ca in acest an productia de zahar a Cubei va fi sub asteptari, 1,1 milioane tone fata de 1,6 milioane tone preconizate, si in consecinta nu este suprinzator faptul ca insula din Caraibe a ajuns sa importe zahar, aceasta cu atat mai mult cu cat Cuba are de onorat contract de export de zahar spre China, in valoare de 400.000 de tone.