Culturile agricole din Harghita, afectate de deficitul de apa din sol

Culturile agricole din Harghita, atat cele de toamna cat si cele de primavara, sunt afectate de deficitul de apa din sol, specialistii in agricultura sustinand ca este nevoie de ploi abundente, care sa compenseze lipsa de precipitatii.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 16 Aprilie 2019

Seful Directiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat presei ca anul 2018 a fost unul extrem de capricios, in care sase luni au fost deficitare din punct de vedere al precipitatiilor, fapt care a dus la insamantarea cu dificultate a culturilor de toamna si a afectat si rasarirea plantelor. 

„Se poate constata ca picam dintr-o extrema in cealalta. Anul trecut, aprilie si mai au fost foarte secetoase, iunie si iulie excesiv de ploioase, iar august, septembrie, octombrie si noiembrie tare secetoase. Din aceasta cauza, araturile pentru insamantarile de toamna cu grau, secara, triticale, orz si orzoaica s-au desfasurat cu dificultate. Rasarirea a fost neuniforma si o parte dintre culturi nici nu au rasarit”, a explicat Torok Jeno. 

Acesta a precizat ca iarna nu a fost una cu temperaturi foarte scazute, care sa afecteze culturile, dar cantitatea de zapada cazuta nu a reusit sa compenseze deficitul acumulat in straturile mai adanci ale solului.

In ceea ce priveste inceputul anului, continua sa se inregistreze o lipsa de precipitatii, care afecteaza rasarirea culturilor de primavara. 

„Vremea, desi a fost buna pentru executarea lucrarilor de primavara, nu este favorabila nici culturilor semanate in toamna, nici pentru rasarirea culturilor de primavară. (...) Schimbarile climatice ne duc dintr-o extrema in cealalta. S-a vazut anul trecut, de exemplu, cand in primavara ni s-a raportat ca o parcela sufera o rasarire neuniforma din cauza secetei si in iunie - iulie apa baltea peste tot, iar in august-septembrie iarasi seceta. Deci nu se poate caracteriza un an dupa totalul la sfarsitul lunii, trebuie analizat mai adanc, pe perioade de vegetatie, pe luni.  

E nevoie de o ploaie serioasa, consistenta, de cel putin 30-40 de l/mp, ca macar stratul arabil sa beneficieze de o umiditate normala. Si sa nu fie una singura, e nevoie de mai multe, sa echilibreze deficitul de apa din sol”, a afirmat seful Directiei Agricole Harghita.