Danone vinde cu 2 mil. dolari participatia la un producator chinez de lactate

Danone a anuntat ca a finalizat vanzarea strategica a participatiei sale de 9,8% detinuta la o companie partenera producatoare de lactate din China, Mengniu Dairy Company Limited, veniturile brute totale in urma tranzactiei ridicandu-se la 1,60 miliarde de euro (1,93 miliarde de dolari), transmit DPA si Reuters.

Scris de Agro Food, Vineri, 14 Mai 2021
Majoritatea veniturilor obtinute in urma tranzactiei vor fi distribuite actionarilor, printr-un program de rascumparare de actiuni. Detaliile programului vor fi anuntate ulterior, a precizat Danone. Tranzactia vine intr-un moment in care Danone se afla sub presiunea actionarilor pentru imbunatatirea guvernantei si a rezultatelor financiare.
 
Cel mai mare producator mondial de iaurt a anuntat anul trecut ca va scoate la vanzare activitati cu o valoare de 500 de milioane de euro, iar structura manageriala va migra spre una concentrata mai mult pe geografie decat pe grupe de produse.
 
Conducerea grupului francez a avut dificultati in a relansa Danone, pe fondul competitiei de pe piata din Europa, dar si din cauza cresterii preturilor la lapte si aparitiei unor noi competitori, precum Chobani in SUA. In 2020, compania a pierdut un sfert din valoarea de piata. Actiunile Danone inregistrau la inceputul lunii mai un declin de 0,6% la Bursa de la Paris.
 
Anul acesta, Emmanuel Faber a fost demis din functia de presedinte director general din cauza divergentelor cu actionarii, iar publicatia franceza Les Echos anunta saptamana aceasta ca Antoine de Saint-Affrique este favorit pentru a deveni noul sef al Danone. Reprezentantii grupului francez nu au dorit sa comenteze informatia.
 
Grupul Danone a demarat investitia in Romania in 1996, prin achizitia fostei unitati Miorita Fundeni. Incepand din 2013, Danone Romania a devenit centrul regiunii Europei de Sud-Est, care include Romania, Bulgaria, Grecia si tarile Adriatice, servind o piata potentiala de peste 60 de milioane de consumatori.