EXCLUSIV Teodor Birt (Asociatia Administratorilor de Piete): De luni, in piete se vor vinde DOAR alimente si produse farmaceutice

In urma masurilor luate recent de catre autoritati, presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania, Teodor Birt a declarat in exclusivitate pentru jurnalistii AgroFood ca de luni, in piete isi vor desfasura activitatea numai producatorii/comerciantii care vand produse agroalimentare, farmaceutice, veterinare si de curatatorie.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Duminica, 22 Martie 2020

Masura are ca scop limitarea traficului din piete.

„Ne limitam in a comercializa numai produse agroalimentare care sunt acceptate in hotararea prezentata de autoritati in ultima conferinta de presa. Asadar, am decis sa oprim activitatea celorlalte spatii de comercializare, inclusiv cele ce au la baza vanzarea de flori. Deci, de luni nu vom mai gasi in piete haine, jucarii sau produse de menaj”, a declarat in urma cu cateva minute, pentru AgroFood, Teodor Birt.

piata

Intrebat de catre jurnalistii nostri cum se justifica majorarea preturilor la unele produse agroalimentare din ultima perioada, Birt a explicat: „pot sa va spun ca acest fenomen nu este o regula. Intr-adevar am auzit si eu ca in unele piete au crescut preturile, dar va pot da multe exemple unde preturile au ramas aceleasi si in aceasta perioada, iar unul dintre acesta este Sibiul. Oricum in piata raportul dintre cerere si oferta reglau pretul final al produsului, astfel incat, aceste preturi pe alocuri, ajung sa scada sau sa urce in functie de solicitarile care exista in acel moment. Pe de alta parte, este si perioada din an in care apar primele produse romanesti si stiti ca, mereu la momentul aparitiei acestora, preturile sunt mai ridicate. Trebuie insa sa intelegem un fenomen: goana aceasta pentru a face stocuri la produse agroalimentare, nu va face altceva decat sa produca un val de scumpiri. Consumatorii pot sta linistiti. Sa aiba incredere. Produse alimentare vor exista”,  a conchis pentru AgroFood.ro, presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania.