Egiptenii vor sa revitalizeze tractorul romanesc

O companie de stat din Egipt urmareste sa revitalizeze tractorul romanesc de tip U650, folosind tehnologiile moderne, pentru a veni in intampinarea cererii de pe pietele africane.

Scris de Agro Food, Miercuri, 04 Noiembrie 2020
La inceputul acestei saptamani, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Iulian Cristian Simu, a avut o intrevedere, la Cairo, cu domnul general locotenent Abdel Moneem El-Terras, presedinte si director general al Organizatiei Arabe pentru Industrializare (OAI). La intalnire a participat si Mihai Stefan Stuparu, ambasadorul Romaniei in Egipt, precum si reprezentanti ai unor companii romanesti.
 
Dialogul s-a axat pe intensificarea relatiilor economice romano-egiptene si capitalizarea pragmatica a oportunitatilor de afaceri existente atat in industria de aparare si sectoarele conexe (IT, comunicatii, securitate cibernetica etc), cat si in alte domenii de interes pentru ambele parti (agricultura, industria prelucratoare, constructia de masini-unelte etc).
 
Secretarul de stat Iulian Cristian Simu a prezentat capacitatile industriei romanesti de aparare si importanta strategica a acestora in cadrul relatiilor economice bilaterale, avand drept scop cooperarea pentru exportul de tehnica militara romaneasca si pentru asigurarea de asistenta tehnica in Republica Araba Egipt. De asemenea, oficialul roman a pledat pentru dezvoltarea de parteneriate intre companiile romanesti si cele egiptene care sa creeze premisele necesare pentru accesarea pietei egiptene sau pentru a dezvolta proiecte comune pe terte piete.
 
Presedintele AOI, Abdel Moneem El-Terras, si-a exprimat, totodata, convingerea ca relatiile bilaterale dintre cele doua tari vor continua evolutia pozitiva, inclusiv in plan economic si comercial. Din partea conducerii OAI a fost subliniata importanta cresterii investitiilor in Egipt si pentru realizarea de transfer tehnologic din Romania spre Egipt. In acest sens, partea egipteana a propus initierea unui proiect de revitalizare a tractorului romanesc U650 folosind cele mai noi tehnologii, pentru a satisface necesitatile pietelor africane.
 
Discutiile au continuat la nivel individual intr-un format aprofundat intre reprezentatii companiilor romanesti si reprezentantii cu putere de decizie ai OAI din domeniile de interes prezentate anterior.
 
OAI este o companie de stat care a fost infiintata in 1975 si a fost formata initial din reprezentanti ai R.A. Egipt, Arabiei Saudite, Uniunii Emiratelor Arabe si Qatar-ului, pentru a coordona si controla dezvoltarea colectiva a industriei arabe de aparare. Incepand din 1993, Egiptul este singurul stat membru al acestei organizatii. OAI detine in portofoliu 12 fabrici si are aproximativ 16.000 de angajati, din care 1.250 sunt ingineri. OAI este una dintre cele mai mari companii din Egipt, cu interese de afaceri atat in sectorul industriei de aparare, cat si in cel al transportului civil.
 
Republica Araba Egipt reprezinta unul dintre principalii parteneri comerciali ai Romaniei in zona Africii. In primele 9 luni ale anului 2020, schimburile comerciale romano-egiptene au totalizat 452,58 milioane de dolari, din care exporturile Romaniei au reprezentat 364,17 milioane de dolari si importurile 88,41 milioane de dolari.