Egiptul cumpara cantitati record de grau din Rusia

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a cumparat marti o cantitate record de grau din Rusia, tara a carei recolta se apropie de maximul istoric si ii permite sa isi consolideze avansul asupra furnizorilor rivali, transmite Bloomberg.

Scris de Agro Food, Vineri, 28 August 2020

Autoritatea Generala pentru Aprovizionare din Egipt (GASC - entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean) a contractat o cantitate de 530.000 de tone de grau din Rusia la licitatia organizata marti, cea mai mare cantitate de grau rusesc cumparata vreodata de Egipt la singura licitatie incepand din sezonul 2012-2013. Livrarile atractive de grau rusesc reprezinta 80% din achizitiile de grau ale Egiptului in acest sezon, comparativ cu mai putin de jumatate in perioada similara a anului trecut.

 

Potrivit datelor Bloomberg, in sezonul 2020-2021, care a inceput in luna iulie, Egiptul a cumparat din Rusia o cantitate 2,3 milioane de tone de grau, in timp ce achizitiile din Ucraina s-au ridicat la 530.000 de tone, iar cele din Romania la doar 60.000 de tone.

 

De la inceputul lunii august, Egiptul nu a mai cumparat grau din alta tara decat Rusia, iar ofertele venite din Uniunea Europeana au fost modeste in ultimele luni. Acest trend ar mai putea continua pentru o vreme, sustin analistii de la Russian Grain Union.

 

“Exista potentialul ca lucrurile sa continue asa in viitor. O recolta foarte buna este asteptata (in Rusia nr) iar cultivatorii sunt din ce in ce mai interesati sa o vanda”, spune presedintele Russian Grain Union, Alexander Korbut.

 

Rusia aproape a terminat recoltatul graului, iar productia este astepata sa se apropie de recordul din 2017, ceea ce ar ajuta Rusia sa redobandeasca pozitia de cel mai mare exportator mondial. In contrast, recolta Ucrainei a scazut usor comparativ cu cea de anul trecut, iar productiile au scazut foarte mult in Franta si Romania, ceea ce face graul rusesc si mai competitiv.

 

Cerealele rusesti profita si de declinul rublei in raport cu dolarul, in timp ce aprecierea monedei euro a facut ca graul din alte destinatii precum Franta sa fie mai putin atractiv. Bloomberg precizeaza ca la licitatia organizata marti de GASC a fost oferit numai grau din Rusia si Ucraina.