Estimarile privind recolta de porumb a UE, reduse din cauza secetei

Analistii de la Strategie Grains si-au redus miercuri estimarile privind recolta de porumb a Uniunii Europene in sezonul 2020/2021, ca urmare a verii secetoase din principalele tari producatoare, transmite Reuters.

Scris de Agro Food, Vineri, 16 Octombrie 2020

Firma franceza se asteapta in prezent la o productie de porumb de 62,7 milioane de tone in Uniunea Europeana si Marea Britanie, mai putin decat 64,9 milioane de tone luna trecuta si cu 4,7 milioane de tone mai putin fata de estimarea din luna august. Revizuirea de luna aceasta a fost cauzata, in special, de diminuarea cu 1,5 milioane de tone a estimarilor privind recolta de porumb a Romaniei si cu 200.000 de tone pentru Franta.

 

In schimb, la grau moale, Strategie Grains si-a imbunatatit estimarile privind productia UE si Marii Britanii in acest an pana la 129,5 milioane de tone, de la 129,3 milioane de tone luna trecuta. De asemenea, Strategie Grains si-a imbunatatit si estimarile privind exporturile de grau ale Uniunii Europene si Marii Britanii in sezonul 2020/2121, pana la 25 milioane de tone, de la 23 milioane de tone in septembrie.

 

"Preturile europene au crescut mai putin decat preturile pentru graul din regiunea Marii Negre, astfel ca cererea potentiala la export pentru graul din UE a crescut incepand de luna trecuta", sustin analistii.

 

Preturile mondiale la grau au crescut semnificativ in ultima luna, cotatiile futures la graul de panificatie pe bursa Euronext inregistrand un salt de 9% pe fondul inmultirii ingrijorarilor cu privire la vremea nefavorabila din marile tari exportatoare. Cresterea a fost una deosebit de mare in Rusia, unde fermierii s-au abtinut sa vanda grau in pofida cererii puternice.

 

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a declarat ca peste un milion de hectare cu porumb si floarea soarelui au fost afectate de seceta pedologica extrema si puternica din acest an, insa se cauta solutii si pentru despagubirea fermierilor care au insamantat in primavara.

 

"Daca ne referim la recolta din acest an, a fost afectata foarte tare, foarte drastic de seceta pedologica extrema si puternica, care s-a rasfrant asupra productiei de cereale insamantate in toamna anului trecut, dar si asupra a ceea ce s-a insamantat in primavara. Daca din cele 2,9 milioane ha insamantate in toamna au fost afectate 1,18 milioane hectare, din nefericire si tot ceea ce s-a insamantat in primavara, si aici ma refer in primul rand la porumb si floare, iarasi avem o cifra destul de mare: peste un milion de hectare afectate", a precizat Oros.

 

In 2019, Romania s-a situat pe primul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste suprafata cultivata si productia realizata de porumb boabe, releva datele Institutului National de Statistica.