Euronews: Romania deranjeaza UE prin refuzul de a anula exportul celor 70.000 de oi in statele arabe

Romania inainteaza in procesul de export al celor 70.000 de oi in Golful Persic, dupa ce Bruxelles-ul a cerut oprirea exportului intrucat „este imposibil de garantat ca animalele nu vor suferi din cauza temperaturilor extreme”, scrie Euronews.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 31 Iulie 2019

„Am primit materiale video care arata conditiile teribile in care animalele erau transportate de catre ambarcatiuni catre Golful Persic, in timpul verii”, a scris Vytenis Andriukaitis, Comisar European pentru sanatate si siguranta alimentara, intr-o scrisoare adresata Ministrul Agriculturii, Petre Daea. „Luand in considerare informatiile meteorologice, in Golful Persic, se inregistreaza temperaturi de 46 ℃ pe timpul lunii iulie. Cer de urgenta, ca gest de responsabilitate, oprirea exportului iminent de ovine”, a adaugat acesta.

Grupul European pentru Animale informeaza ca cele 70.000 de oi vor fi exportate catre Kuwait, Qatar si Emiratele Arabe Unite, unde are loc, in august, „Festivalul sacrificiului”.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat, pentru MEDIAFAX, pe 11 iulie, ca nu va opri exporturile celor 70.000 de ovine catre Kuweit, Qatar si Emiratele Arabe Unite. Ministrul a explicat ca legea este respectata, fermierii romani au depus eforturi pentru a creste ovinele la greutatea ceruta, acestea sunt solicitate pe pietele externe si nu are niciun motiv pentru care sa opreasca exportul animalelor.