FORT acuza: Sute de camioane incarcate cu fructe si legume sunt blocate, asteptand controlul ANAF

Guvernul Romaniei trebuie sa gaseasca o metoda mai eficienta de combatere a evaziunii fiscale in comertul cu legume/fructe, care sa nu afecteze activitatea de transport de marfuri si contractele cu beneficiarii care nu se afla in categoria celor cu risc ridicat, solicita Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), intr-un comunicat remis.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 16 Aprilie 2019

Federatia acuza faptul ca sute de camioane incarcate cu fructe si legume stau zeci de ore la descarcare, asteptand aparitia reprezentantilor ANAF, pentru operatiuni de desigilare si verificare, iar angajatii ANAF nu fac fata situatiei.

„Transportatorii ce presteaza servicii specifice sunt pusi astfel in imposibilitatea de a onora contractele sau de a-si putea programa activitatea in timp util, tinand cont de faptul ca este imposibil de estimat cand camionul poate fi 'eliberat' pentru o noua cursa”, se precizeazi in comunicatul FORT.

Metoda de control aleasa de ANAF nu este adaptata sub nicio forma contextului operational specific transportului de marfuri perisabile si conduce la pierderi atat la nivelul transportatorilor, cat si pentru clientii acestora, sustine Federatia Operatorilor Romani de Transport.

FORT deplange faptul ca nu a fost consultata de autoritati pentru gasirea unor metode de verificare care sa nu conduca la astfel de blocaje. Organizatia sustine realizarea de controale cu caracter permanent, insa solicita ANAF sa reconsidere urgent modalitatea de actiune aleasa, pentru a evita pierderile suferite de operatorii de transport.

De asemenea, Federatia „reaminteste autoritatilor de control faptul ca in comertul ilicit cu legume/fructe sunt implicate sute de autoturisme cu capacitatea sub 3,5 tone, nelicentiate pentru activitatea de transport, care tranziteaza zilnic, nestingherite, granitele Romaniei, comercializand 100 % 'la negru' produsele in piete fara a detine acte de provenienta sau de insotire a acestora, iar un exemplu concret in acest sens este chiar piata 'Pucheni' din zona Ferentari', se mentioneaza in comunicat. 

Companiile de retail alimentar din Romania, grupate in Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), au atras atentia ca exista riscul aparitiei unor blocaje in aprovizionarea cu legume si fructe, in urma demararii operatiunii Demetra pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor si fructelor de import. Acestea au precizat ca sustin eradicarea fraudelor iar stoparea comertului ilicit este un obiectiv asumat si de companiile membre AMRCR.

Pe de alta parte, Aurelian Constantinescu, director general adjunct la Directia Generala a Vamilor, a declarat ca actiunile de control derulate in privinta operatiunilor cu legume si fructe sunt in plan de multa vreme si vizeaza combaterea fraudelor si fiscalizarea.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a anuntat, intr-un comunicat, ca inspectorii sanitar-veterinari au aplicat 31 de amenzi in valoare de 602.200 de lei, in urma controalelor efectuate in ultimele zile in cazul a 430 de autovehicule destinate transportului de legume-fructe, precum si la trei depozite de profil.