Fermierii campioni la floarea-soarelui din judetele Buzau si Ialomita

In sudul tarii hibrizii de floarea-soarelui au oferit productii foarte bune in acest an.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 23 Octombrie 2018

Neasteptate chiar, dupa cum spun chiar fermierii care la inceputul campaniei nu aveau prea mari sperante si credeau ca din cauza vremii nu vor obtine rezultate foarte bune. Insa stabilitatea hibrizilor P64LE25 si P64LE99  a fost demonstrata inca o data, iar in judetele Buzau si Ialomita productiile au depasit 4.000 kg/ha.

In judetul Ialomita, cea mai buna productie la floarea-soarelui a fost cea obtinuta de Adrian Georgescu, care lucreaza 2.600 ha, iar aceasta cultura a ocupat 140 ha. A devenit fermier campion cu productia 4.430 kg/ha garantata de hibridul P64LE99. ``Am arat in toamna si am efectuat o lucrare cu discul, apoi in primavara am intrat cu combinatorul. Inainte de semanat am aplicat 200 kg/ha ingrasaminte complexe 18.46.0, am semanat la sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie, iar in ceea ce priveste fertilizarea am mai dat la prasit 100 kg/ha de azot. Cultura a primit un erbicid preemergent, un graminicid in vegetatie si doua fungicide, primul la 6-8 frunze, al doilea in faza de buton floral. Doar atat am aplicat si am recoltat incepand cu finalul lunii august``, a declarat fermierul campion.

Un alt fermier campion din aceast judet este domnul Mihai Miu, care a ales hibridul P64LE99 si a obtinut 4.400 kg/ha. In cadrul fermei lucreaza 2.000 ha, iar floarea-soarelui a semanat in acest an pe 120 ha, dupa culturile de grau si porumb.

``In toamna am arat la 32-34 cm, iar in primavara am efectuat o singura trecere cu combinatorul, apoi la semanat, in perioada 14-16 aprilie, am aplicat complexe 20.20.0 – 160 kg/ha. Am aplicat doua tratamente cu fungicid, erbicid si ingrasamant foliar, plus azotat de amoniu - 120 kg/ha fazial. Cultura a fost in neirigat si am recoltat in jurul datei de 6 septembrie``, a specificat Mihai Miu. Fermierul campion a mai adaugat faptul ca in ceea ce priveste hibrizii de floarea-soarelui este foarte multumit in special de cei cu tehnologia Express, pe care ii cultiva inca din momentul in care acestia au fost disponibili pe piata din Romania.

Cu aceeasi productie, 4.400 kg/ha obtinuta la hibridul P64LE99, fermier campion a devenit si Ion Iancu din judetul Buzau. Acesta lucreaza 400 ha, iar floarea-soarelui a avut in acest an pe 80 ha. ``Am semanat floarea-soarelui dupa grau si porumb. Inainte de aratura am aplicat superfosfat - 150 kg/ha , apoi am arat la 28 cm, in primavara am pregatit terenul cu discul, o trecere sau doua in functie de cum a fost cazul si am aplicat aproximativ 150 kg/ha ingrasamant triplu 16. Apoi am semanat la inceputul lunii aprilie, atunci cand am aplicat uree – 200 kg/ha. Am aplicat doua erbicide, unul in preemergenta si unul in vegetatie, dar si doua ingrasaminte foliare. Aceasta a fost toata tehnologia, am recoltat incepand cu finalul lunii august, a fost chiar un an foarte bun pentru floarea-soarelui. Si anul viitor voi alege acelasi hibrid, pentru ca m-a surprins in acest an in ceea ce priveste productia”, punctat fermierul campion.

In judetul Buzau isi desfasoara activitatea si doamna Marieta Ginerica a obtinut 4.300 lg/ha cu hibridul P64LE99. Despre tehnologia aleasa in cadrul fermei ne-a detaliat sotul acesteia, domnul Stefan Ginerica: ``Lucram 450 ha, dintre care in acest an am semanat 100 ha cu floarea-soarelui. Planta premergatoare a fost porumbul, asa ca am arat la 30 cm si am trecut cu combinatorul in toamna, dupa care in primavara am semanat in perioada 1-5 aprilie si am aplicat 180-200 kg/ha ingrasaminte complexe 20.20.0, am aplicat 2 erbicide, unul preemergent sau unul postemergent, un ingrasamant foliar, iar la prasit, atunci cand platele aveau 10-12 frunze, am mai aplicat 100 kg/ha de azot. Am recoltat in perioada 1-10 septembrie, iar media pe hectar a fost de 4.300 kg/ha, am avut si sole cu 4.600 ha, pot spune ca a fost un an de exceptie pentru floarea-soarelui. Imi place sa respect rotatia culturilor, de aceea cred ca si pentru anul viitor voi semana floare-soarelui pe 100 ha, semanam o data la 5 ani floarea-soarelui pe aceeasi suprafata.”

Andrei ConstantineScu, tot din judetul Buzau, a devenit si el fermier campion datorita hibridului P64LE99, care i-a asigurat productia de 4.200 kg/ha. Acesta lucreaza in cadrul a doua societati 400 ha, iar cu floarea-soarelui a avut 110 ha.

 

``Am semanat dupa grau si porumb,astfel ca in toamna am arat la minim 30 cm, iar in primavara am efectuat o trecere cu discul, am fertilizat cu 200 kg/ha 14.14.14 cu sulf  si magneziu, incorporat cu combinatorul, apoi la aproximativ dupa doua saptamani am semanat, adica la inceputul lui aprilie, am semanat 70.000 plante/ha si am aplicat 200 kg/ha 20.20.0  si 9 kg/ha ingrasaminte microgranulate starter. S-au mai aplicat doua erbicide si doar atat, nu sunt adeptul multor lucrari in vegetatie. Am recoltat la finalul lunii august, iar productia din acest an a fost mult peste asteptari. Pentru urmatoarea campanie nu stiu sigur cate hectare voi semana, pentru ca asta depinde de campania de toamna, oricum vor fi cel putin 80``, a specificat fermierul.

 

In judetul Ialomita, un alt fermier campion la floarea-soarelui este domul Iulian Filipoiu. Acesta lucreaza 3.000 ha, iar in acest an floarea-soarelui a cultivat pe 360 ha. Hibridul P64LE99 i-a oferit 4.000 kg/ha. ``A fost un an foarte bun pentru floare, am semanat dupa orz, asa ca in toamna am arat la 25-30 cm, in primavara am discuit si am aplicat 180 kg/ha ingrasaminte complexe 18.46.0 la semanat, adica in prima parte a lunii aprilie. Am mai fertilizat in luna mai, atunci cand am prasit, cu 150 kg/ha azotat. Am aplicat un erbicid Express, in unele zone si un graminicid, iar la aparitia butonului floral am aplicat un fungicid. Am recoltat dupa jumatatea lunii august, iar anul viitor voi semana floarea-soarelui pe aproximativ 300 ha si voi alege tot hibridul P64LE99”, a afirmat agricultorul.

Hibridul P64LE99 i-a adus titulatura de fermier campion si domnului Marin Marian Adrian, care lucreaza 600 ha, floarea-soarelui a avut in acest an pe 150 ha si a obtinut 3.800 kg/ha. ``Culturi premergatoare pe solele unde am avut floarea-soarelui au fost grau si rapita. Am mers pe aratura de toamna, la 35 cm si am aplicat 250 kg/ha ingrasaminte complexe 20.20.0. In primavara am continuat cu efectuarea unei treceri cu discul si una cu combinatorul, apoi am semanat in a doua jumatate a lunii aprilie. Am aplicat un singur erbicid Express in vegetatie, iar pe unele sole am aplicat un tratament. In faza de 6-10 frunze am prasit. Am recoltat incepand cu 1 septembrie. Seman de 3 ani acest hibrid si am fost mereu multumit de productiile obtinute``, a precizat fermierul campion.

Articol realizat de catre echipa Corteva Agriscience™.