Fermierii romani pot obtine castiguri suplimentare din certificatele de carbon

Fermierii romani pot obtine venituri suplimentare ca urmare a implicarii lor in combaterea schimbarilor climatice, prin vanzarea de certificate de carbon in piata internationala, potrivit opiniei reprezentantilor unei platforme online de tranzactionare a cerealelor si materiilor prime agricole.

Scris de Agro Food, Miercuri, 20 Ianuarie 2021
Conform unei analize publicate joi, fermierii pot castiga suplimentar intre 45 si 105 euro/hectare/an, prin captarea in sol a 3-7 tone de CO2/hectare/an, implementand masurile agriculturii conservative.
 
“In prezent aram doar 200 de ha din cele 4.000 pe care le cultivam. Am decis sa facem trecerea de la agricultura traditionala la cea conservativa in primul rand din convingeri personale, pentru ca ne dorim sa lasam ceva bun in urma generatiilor viitoare si apoi pentru ca, personal, sunt deschis sa experimentez, sa pierd sau sa castig prin agricultura pe care o practic. Facem agricultura conservativa, evoluam in toate zonele - stropit, acordam atentie la ingrasamintele folosite si modul lor de aplicare, la soiurile cultivate, lasam terenul cat mai putin neacoperit intre doua culturi si atunci obtinem un rezultat complet al mai multor masuri luate. Ne asteptam ca aceste actiuni sa conduca la niste rezultate pozitive pe termen mediu si lung. In fiecare an avem productii din ce in ce mai bune si suntem tot mai performanti, castigam mai mult la hectar. Speram ca, in timp, culturile verzi pe care le avem sa ne ajute sa dezvoltam calitatile solului si sa putem cultiva mai usor aceste terenuri. Dupa mine sistemul de irigatii in zona noastra este esential pentru a putea dezvolta o agricultura sustenabila”, a declarat Arnaud Perrein, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania si fermier cu o vechime de 28 ani in agricultura romaneasca.
 
Reprezentantii platformei Commoditrader sunt de parere ca agricultura conservativa are la baza cinci principii esentiale: rotatia culturilor, reducerea tulburarilor solului, distribuirea optima a reziduurilor, campuri verzi pe tot parcursul anului si optimizarea fertilitatii.
 
“Trecerea catre agricultura conservativa favorizeaza biodiversitatea, generand o activitate biologica mai bogata. De asemenea, prin adoptarea acestui tip de agricultura se pot stoca gazele cu efect de sera si CO2, iar acest lucru poate fi cuantificat, verificat si transformat in certificate de carbon care pot aduce un plus financiar fermierilor. La nivel mondial, fermierii devin constienti de impactul activitatii lor asupra mediului, prin emisiile de CO2, influentand calitatea solului si implicit culturile obtinute. Tot mai multi dintre ei incep sa adopte agricultura conservativa, schimbandu-si practicile traditionale cu unele mai sustenabile. Pe parcurs, au inceput sa apara initiative private de remunerare si stimulare a celor dornici sa se implice si sa faca o diferenta pentru generatiile viitoare. Prin programele de emitere a certificatelor de carbon, fermierii obtin o cultura suplimentara la sfarsit de sezon, primind plata pe certificatele obtinute”, apreciaza sursa citata.
 
Un astfel de program este CommodiCarbon, lansat in urma cu cateva saptamani de Commoditrader, platforma online de tranzactionare a cerealelor si materiilor prime agricole, prin care fermierii pot obtine un suport financiar suplimentar.
 
Commoditrader anunta organizarea primelor webinarii educative din acest an, pe 19 si 21 ianuarie, in cadrul carora va fi explicat conceptul agriculturii conservative, conditiile tehnice de practica, provocari si beneficii pe termen scurt si mediu. Vor fi oferite, de asemenea, informatii despre programul CommodiCarbon - aplicabilitatea certificatelor de carbon si beneficiile aduse fermierilor.
 
Agricultura conservativa sau carbon farming a fost deja inclusa printre principalele masuri avute in vedere in Politica Agricola Comuna (PAC), inclusa in planul strategic european care se va defini pana la sfarsitul anului 2021. Acest tip de agricultura este inclusa si in strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung, pentru orizontul 2020 - 2030, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in anul 2018 de ctre Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.
 
Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.