Germania,Polonia şi Cehia vor intensificarea vânătorii mistreţilor pentru a combate pesta porcină

Guvernele din Germania, Polonia şi Cehia au fost de acord că este necesară o intensificare a vânătorii mistreţilor pentru a combate pesta porcină africană în rândul animalelor sălbatice, a anunţat luni ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, potrivit Agerpres.

Scris de Agro Food, Marti, 23 Martie 2021
Preţul cărnii de porc a scăzut după ce statele asiatice, inclusiv China, au interzis în septembrie importurile de carne de porc din Germania, după descoperirea în estul ţării a unui mistreţ cu pestă porcină africană.
În landurile Brandenburg şi Saxonia au fost 845 de cazuri confirmate de pestă porcină africană la mistreţi, dar niciunul în ferme.
În Polonia, pesta porcină africană este prezentă din 2014 iar în Cehia din 2017, şi se presupune că mistreţii au intrat în Germania şi au răspândit boala.
Într-o videoconferinţă, miniştrii Agriculturii din Germania, Polonia şi Cehia au fost de acord că este necesară o intensificare a vânătorii mistreţilor pentru a combate pesta porcină africană.
"Vânzătoarea trebuie intensificată pentru a reduce populaţia de mistreţi şi a evita riscul extinderii suplimentare a pestei porcine africane", se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii din Germania.
Au fost construite garduri de-a lungul graniţei cu Polonia pentru a preveni intrarea mistreţilor dar încă sunt zone unde este nevoie de mai multă protecţie, a explicat Julia Kloeckner. Oficialul a adăugat: "Facem eforturi semnificative pentru a ţine sub control focarele şi pentru a eradica pesta porcină africană cât mai rapid posibil".
Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru oameni, dar este fatală pentru porci. O epidemie de pestă porcină africană în China, cel mai mare producător mondial de carne de porc, şi în alte ţări din Asia a modificat comerţul mondial cu carne de porc.
România înregistrează 401 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 36 de judeţe, din care opt în exploataţii comerciale şi şase în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 124.521 de porcine, potrivit datelor anunţate recent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).