Hibrizii de porumb Pioneer® confirma si in Transilvania

2020 a fost un an complicat, plin de provocari din toate punctele de vedere, iar capriciile vremii au facut ca productiile de porumb la nivel national sa nu fie la fel de ridicate precum au fost in alti ani.

Scris de Agro Food, Marti, 09 Februarie 2021

 

Insa, chiar si in aceste conditii, fermierii din Transilvania au avut un an agricol foarte bun, cu productii la porumb mult peste asteptarile initiale.
 
Compania Corteva Agriscience a furnizat samanta de porumb agricultorilor din zona, in judetele Alba, Cluj si Hunedoara, dar nu numai, care au obtinut productii ridicate si au devenit astfel fermieri campioni.
 
Ioan si Marius Balau din judetul Alba au devenit fermieri campioni in 2020 cultivand hibridul P9911 care le-a oferit o productie de 17.090 kg/ha.
 

corteva 1_2

 

“Noi lucram 300 ha, cu porumb am avut in jur de 200 ha, iar pentru hibridul P9911 planta premergatoare a fost graul. Terenul a fost scarificat in vara, apoi in primavara am pregatit terenul cu combinatorul si am semanat pana in data de 15 aprilie. Am fertilizat cu 300 kg/ha de ingrasamant complex la inceputul lunii martie si 300 kg/ha de nitrocalcar la semanat. In vegetatie nu am mai fertilizat, am mai aplicat doar doua erbicide si aceasta a fost toata tehnologia. Am recoltat in luna octombrie si noiembrie si chiar pot spune ca a fost un an foarte bun. A fost a doua campanie cand am semanat hibridul P9911, de fapt 90% din suprafata cultiv doar Pioneer® si rezultatele sunt foarte bune”, a declarat fermierul Ioan Balau.
 
Tot in judetul Alba isi desfasoara activitatea si urmatorul fermier campion, Ovidiu Oltean, care in 2020 a obtinut rezultate foarte bune cu doi hibrizi Pioneer®.
 

corteva 2_4

 

“Am ales hibridul P9889 si am obtinut 15.449 kg/ha, dar si hibridul P9903 la care am recoltat 14.050 kg/ha. Eu lucrez 711 ha, iar porumb am avut anul trecut pe 180 ha, semanate dupa grau. In septembrie am arat, in primavara am aplicat 300 kg/ha de ingrasamant triplu 16, am trecut cu combinatorul si apoi am semanat in epoca optima si tot atunci am mai aplicat nitrocalcar - 154 kg/ha. Am erbicidat pe toata suprafata si unde a fost cazul, am mai intervenit cu un al doilea erbicid. Am recoltat la inceputul lunii octombrie cu o umiditate de 17.3%”, a precizat agricultorul. Acesta a mai adaugat faptul ca a fost primul an cand a cultivat hibridul P9889, insa hibridul P9903 l-a mai avut in ferma si in alti ani. A fost multumit de ambele rezultate obtinute, motiv pentru care a ales acesti hibrizi Pioneer® si pentru aceasta primavara, cand va semana intre 150-170 ha cu porumb.
 
Fermierul Dragos Mailat din localitatea Ighiu, judetul Alba, a cultivat hibridul P9757, a obtinut o productie de 14.434 kg/ha si a devenit astfel fermier campion.
 

corteva 3_3

 

Silvia Homorodean isi desfasoara activitatea in judetele Alba si Hunedoara, iar in 2020 a obtinut cu hibridul P9415 o productie de 13.850 kg/ha.
 
“ In cadrul a trei societati noi lucram 500 ha, dintre care 120 ha le-am semanat anul trecut cu porumb. Au fost mai multe culture premergatoare, grau, rapita si porumb, dar hibridul P9415 a fost semanat dupa rapita. Terenul a fost arat, pregatit cu freza si am semanat incepand cu 2 aprilie. Am fertilizat cu 300 kg/ha de ingrasamant triplu 16, la semanat am administrat nitrocalcar - 170 kg/ha si microgranulate 25 kg/ha, dupa care in vegetatie, pana in stadiul de 8 frunze, am dat azot - 150 kg/ha. Am aplicat doua erbicide, primul imediat dupa semanat si cel de-al doilea in stadiul de 3 frunze si tot atunci am administrat si un ingrasamant foliar. Am recoltat in luna noiembrie, in functie de cum ne-a permis vremea, asa ca am recoltat pe portiuni. A fost un an foarte bun, noi mereu alegem hibrizi Pioneer® si avem rezultate pe masura. In 2020 media pe ferma a fost de 12 t/ha. In aceasta campanie vom avea cel putin 120 ha cu porumb si sigur jumatate din suprafata o vom semana cu hibrizi Pioneer®”, a punctat Silvia Homorodean.
 

corteva 4_2

 

Si in judetul Cluj fermierii care au mizat pe hibrizii Pioneer® au obtinut rezultate foarte bune. Unul dintre acestia este Ioan Moldovan care a semanat 5.5 ha cu porumb si a obtinut 11.955 kg/ha, productie oferita de hibridul P9757.
 

corteva 5_1

 

“Anul trecut am avut monocultura, astfel ca terenul a fost arat, apoi pregatit cu freza in primavara si am semanat. Am fertilizat cu azot si ingrasamant complex 20.20.0, in total intre 280-300 kg/ha. Am erbicidat o singura data in stadiul de 6-7 frunze si aceasta a fost toata tehnologia. Recoltatul a avut loc in luna noiembrie si pot spune ca am avut rezultate foarte bune, de aceea si in aceasta primavara voi alege hibrizi Pioneer® pentru aproximativ aceeasi suprafata”, a declarat fermierul campion.