In ce conditii se inchide un restaurant daca apare un caz de COVID-19

In cazul aparitiei de cazuri de infectare cu noul coronavirus intr-un hotel sau restaurant, daca acesta are stabilite circuite diferite, nu se va inchide intreaga unitate, ci doar sectiunile afectate, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, intr-o discutie cu antreprenorii din turism.

Scris de Agro Food, Vineri, 05 Iunie 2020

In timpul discutiei gazduite de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali, un antreprenor din turism a afirmat ca aparitia de cazuri de imbolnaviri cu Covid-19 in marile hoteluri este inevitabila si l-a intrebat pe seful ANSVSA care va fi reactia autoritatilor.

 

'Noi am avut cazuri in unitati de procesare de carne din mai multe judete in care oameni au fost diagnosticati in unitatea respectiva. Ce s-a intamplat? Intr-o unitate de procesare carne, unde avea si transare si depozitare, am inchis doar pe fluxul unde a fost depistat cazul, omul respectiv. Am inchis activitatea acolo pentru 48 de ore, am facut igienizare, restul activitatilor au mers inainte. Am izolat acolo, s-a facut igienizarea, s-a facut ancheta epidemiologica, dupa care activitatea, in totalitatea ei, in integritatea ei, s-a desfasurat in parametri normali. Deci, daca intr-un hotel sau intr-un restaurant se intampla (sa fie identificat un caz pozitiv - n. r.) si aveti circuite diferite, sa spunem ca la camera de la etajul 1, se inchide zona de acces pentru etajul 1, se face dezinfectie, se face igienizare, se face ancheta epidemiologica, dupa care etajele 2 si 3 pot functiona. Noi pe aceasta idee am mers, nu sa blocam intreaga activitate', a raspuns Robert Chioveanu.

 

Presedintele ANSVSA a mentionat ca masurile de preventie pentru operatorii din domeniul alimentar au fost postate pe site-ul Autoritatii.

 

'Pe site-ul Autoritatii noastre, www.ansvsa.ro, am pus 10 reguli pe care operatorii economici din domeniul alimentar trebuie sa le respecte cu privire la siguranta alimentelor si Covid-19, apoi sunt recomandari clare pentru reluarea activitatilor de catre operatorii din domeniul alimentatiei publice. Sunt cerinte normale, de bun-simt. Trei luni de zile (operatorii economici, n.r.) au fost inchisi. Acum isi deschid afacerile, deci trebuie sa avem niste cerinte minime, specifice, sa se ingrijeasca si sa isi ia toate masurile de precautie, masuri care inainte de reluarea activitatii sa fie adecvate, pentru ca sa nu existe un caz de Covid in unitate. Va dati seama ce s-ar intampla daca s-ar duce vestea ca a fost depistat un caz in unitatea dumneavoastra!', le-a transmis Robert Chioveanu antreprenorilor din turism.