Iohannis a promulgat legea privind Programul de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare a laptelui

Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Programului de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si/ sau prelucrare a laptelui on zona montana.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 04 Decembrie 2018

In luna mai, Iohannis solicita Parlamentului reexaminarea acestui act normativ invocand lipsa de precizie in formularea din text ce ii viza pe tinerii fermieri sau pe fermieri. Senatul si Camera Deputatilor au admis in parte cererea de reexaminare a sefului statului.

Prin aceasta lege se aproba Programul de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si/ sau prelucrare a laptelui in zona montana, incepand cu anul 2018, care are ca obiect facilitarea accesului la finantare in vederea realizarii de investitii pentru infiintarea centrelor. Prin program se instituie o schema de finantare prin care fermierii/ beneficiarii primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale realizarii de centre de colectare a laptelui in zona montana.

Intensitatea sprijinului poate fi majorata cu 20 de puncte procentuale cu conditia ca ajutorul maxim combinat sa nu depaseasca 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investitiei pentru: tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat in cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de inscriere in program.  

Finantarea se acorda o singura data pentru un beneficiar privat si pentru un singur obiectiv dezvoltat prin program.