Iran cumpara 3.000 de tauri de carne de la crescatorii romani

Membrii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP) au primit o prima oferta de achizitie pentru 3.000 de capete de tauri de carne din Iran, urmand ca in perioada urmatoare oferta sa creasca semnificativ, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 28 Februarie 2019

"In urma eforturilor Guvernului Romaniei si a demersurilor diplomatice din ultima perioada, schimburile comerciale in domeniul agroalimentar cu Republica Iran inregistreaza o evolutie imbucuratoare, fapt ce este dovedit de deblocarea exporturilor de bovine. Ca urmare a negocierilor purtate intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania si Organizatia Veterinara a Iranului s-a ajuns la un acord privind termenii si conditiile pentru realizarea exportului de bovine, in contextul in care Romania dispune de efective de bovine pentru export", se arata in comunicatul MADR. 

Demersurile au fost initiate de ambele parti, iar in perioada urmatoare o delegatie a companiei iraniene va efectua o vizita in Romania pentru finalizarea discutiilor in vederea semnarii contractului si vizitarea fermei, in scopul verificarii starii de sanatate a animalelor si a conditiilor de intretinere a acestora. 

Exportatorul, o societate comerciala din judetul Prahova, are vasta experienta in cresterea animalelor si exportul de animale vii, realizand colaborari cu agenti economici din tari membre ale Uniunii Europene, dar si din Orientul Mijlociu. 

In data de 17 februarie, MADR anunta ca a fost deschisa piata de export de ovine cu Republica Iran, iar Romania va putea exporta carne de oaie si ovine vii. In acest context, s-a estimat ca in jur de 800.000 de capete de ovine vor pleca in termen de sase luni catre aceasta destinatie.