Kaufland a deschis Sol si Suflet, prima ferma regenerativa din Romania

Cei care doresc sa isi deschida o ferma sustenabila regenerativa sunt invitati la cursurile organizate de Institut, si care sunt remunerate cu o suma lunara, sub forma de internship.

Scris de Agro Food, Vineri, 05 Martie 2021
Prima ferma regenerativa lansata in Romania are peste 60.000 de mp si va avea culturi de legume si fructe bio, spatii protejate, solarii si tunele, sistem propriu de colectare si tratare a apei gri, sere pentru rasaduri ecologice, construite dupa tehnici internationale sustenabile.
 
Studiile arata ca acest nou tip de agricultura contribuie si la diminuarea efectului de sera, principalul factor responsabil de schimbarile climatice, pe langa oferirea unor produse mai sanatoase.
 
Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania si Kaufland Romania lanseaza proiectul Sol si Suflet, primul Centru Permanent de Inovare, Productie si Educatie in Agricultura Regenerativa din Romania.
 
Aflata in localitatea Vladeni din judetul Dambovita, prima ferma de agricultura regenerativa si centru educational cerceteaza si dezvolta modelul de productie regenerativ, oferind programe de educatie si formare profesionala pentru fermierii aflati la inceput de drum, care vor sa adopte acest tip de agricultura sustenabila.
 
Dezvoltarea fermei sustenabile a fost posibila in urma unei investitii de peste 150.000 de euro a companiei Kaufland Romania.
 
Sol si Suflet utilizeaza tehnici si strategii inovatoare de crestere a fertilitatii solului, maximizare a productiei si crestere a eficientei muncii, cum ar fi cultivarea minimala si activarea microbiologiei solului, legumicultura biointensiva, keyline design, design de permacultura etc. Vor fi cultivate aproximativ doua sute de soiuri de legume, verdeturi, plante aromatice si medicinale, produse crescute in sistem regenerativ organic, care vor fi disponible chiar din aceasta primavara.
 
Incubator pentru tineri fermieri
Sol si Suflet este si un centru educational rezidential, menit sa instruiasca tinerii interesati sa isi deschida propriile ferme regenerative. Completand un decalaj institutional in sprijinul proiectelor emergente de agricultura la scara mica, Fermele Incubator sunt instrumente noi care permit noilor fermieri sa acumuleze experienta practica intr-un context real de business si mentorat.
 
Incubatorul are forma unui program de internship platit rezidential, pe o perioada de 6 luni. In paralel, ferma va coordona programe de voluntariat, tabere, cursuri si ateliere practice. Cei interesati se pot inscrie pe website-ul fermei.
 
Site-ul fermei va gazdui Libraria de Resurse, o colectie de materiale educative video despre agricultura regenerativa, distribuit Open-Source.
 
„Dupa 4 ani de parteneriat in care am format prima retea nationala de gradini urbane comunitare, Kaufland Romania continua parteneriatul strategic cu ICPR pentru a pune bazele fermei regenerative. Pornim astazi, cu mare entuziasm, un proiect inovator – Sol si Suflet – un centru educational ce isi propune sa formeze noile generatii de fermieri si sa promoveze un standard pentru agricultura sustenabila in Romania”, declara Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.
 
De ce agricultura regenerativa e agricultura viitorului?
La nivel mondial, sistemul alimentar emite aproape 30% din gazele cu efect de sera din atmosfera, foloseste 70% din resursele de apa potabila ale lumii si cauzeaza 78% din poluarea si eutrofizarea apelor. Studiile arata ca agricultura conventionala are impact negativ asupra schimbarilor climatice, genereaza pierderea biodiversitatii, degradarea terenurilor si inechitatea sociala.
 
Agricultura regenerativa schimba paradigma productiei de hrana si propune solutii holistice care au un impact pozitiv vizibil din punct de vedere ecologic, economic si social: acorda o atentie sporita sanatatii si fertilitatii solului, sustine diversitatea speciilor, imbunatateste calitatea vietii fermierilor si asigura bunastarea animalelor.
 
In Romania, lipsa programelor educationale legate de agricultura regenerativa, precum si barierele legislative si birocratice de care se lovesc potentialii noi fermieri, pot fi remediate de ferme incubator ca Sol si Suflet, care au capacitatea de a sustine o noua generatie de agricultori sustenabili, si contribuie la raspandirea unui model de productie agricola replicabil, scalabil, modular, la scara mare.
 
„Vrem sa reinventam modul in care se face agricultura, stim ca este posibil sa producem hrana sanatoasa, de calitate, si sa generam profit pentru fermieri in timp ce crestem continuu fertilitatea naturala a solului, biodiversitatea, sechestram carbon atmosferic in sol si imbunatatim calitatea vietii fermierilor”, declara Ionut Badica, Presedinte ICPR.
 
Ferma in cifre
Ferma este localizata la 20 km Vest de Ploiesti, in localitatea Vladeni din judetul Dambovita, pe un teren de 6 hectare protejat de padure si raul Provita, in vecinatatea rezervatiei de zimbri Neagra, care va contine:
- 10.000 mp de legume cultivate in camp in sistem biointensiv;
- 10.000 mp de cultura mare;
- 5.000 mp pasune in sistem holistic management;
- 2.500 mp spatiu protejat (solarii si tunele Caterpillar);
- 300 mp sera pentru productie de rasaduri ecologice;
- 4.000 mp perdea forestiera de protectie;
- 350 mp de hala agricola multifunctionala;
- Sistem de colectare si tratare a apelor gri;
- Centru Educational Rezidential si spatiu de evenimente;
- 1.000 mp zona de camping;
- 1.000 mp de iaz destinat colectarii apei pentru irigatii;
- 7.000 mp de livada mixta intercalata;
- 200 mp de iaz pentru tratarea biologica a apelor pluviale.