Le Monde: Romania ``vampirizeaza`` piata europeana a porumbului

Romania ar urma sa recolteze in acest an intre 14,5 si 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cat va recolta Franta, ceea ce inseamna ca Romania va prelua coroana de cel mai mare producator european de porumb, potrivit unei estimari a Asociatiei generale a producatorilor de porumb (AGPM), citata de cotidianul Le Monde.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 26 Octombrie 2018

``Agricultorii francezi nu au reusit sa evite puterea romaneasca. Tara lui Dracula vampirizeaza piata europeana a porumbului sau, cel putin, o domina. Nu este chiar o surpriza. Gurmanzii stiu ca, daca polenta (terci din faina de porumb) este apanajul regiunii muntilor Apenini, acest fel de mancare gustoasa poarta numele de mamaliga in Carpati. Dar investitorii din Romania nu se gandesc doar la apetitul compatriotilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export``, scrie Le Monde.

Publicatia mentionata subliniaza ca productia de porumb a Frantei a fost afectata de inundatiile din primavară care au intarziat plantarea. Apoi caldura din vara a uscat terenurile. In ciuda acestor conditii climatice haotice, sectorul agricol francez a reusit sa limiteze daunele printr-un randament la hectar de 93 de chintale de porumb. Chiar daca este vorba de o scadere fata de cele 103 chintale obţinute in 2017, dar trebuie mentionat ca anul trecut a fost vorba de o productie istorica.

Conform datelor statistice, in randul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), Romania ocupa, in 2017, primul loc la floarea soarelui (in functie de suprafata cultivata si de productia realizata), locul intai la porumb boabe in functie de suprafata cultivata, si locul doi la productia realizata, dupa Franta. De asemenea, la grau era pe locul cinci atat la suprafata cultivata, cat si la productie.