Legea apiculturii, modificata. Producatorii sunt obligati sa afiseze pe eticheta tara de origine

Deputatii au dat miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii apiculturii nr. 383/2013. Scopul modificarii este de a preveni comertul cu miere si produse apicole falsificate.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 21 Mai 2020

Au votat in favoarea proiectului 304 de deputati, iar trei s-au abtinut. Potrivit proiectului, activitatea in apicultura poate fi practicata de orice persoana fizica sau juridica cu respectarea legislatiei in vigoare.

Producatorii, procesatorii si comerciantii sunt obligati sa afiseze vizibil pe eticheta tara de origine pentru mierea de albine. Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeana si/sau tari terte, producatorii, procesatorii si comerciantii sunt obligati sa afiseze vizibil pe eticheta tara sau tarile de origine, dupa caz, prevede un amendament.

Totodata, este interzisa inscriptionarea pe eticheta a sintagmei „Produs Romanesc” daca nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie - Ziua nationala a produselor agroalimentare romanesti.

Potrivit unui alt amendament, apicultorii, individuali sau organizati in forme asociative, pot beneficia de sprijin financiar pentru infiintarea, dezvoltarea si modernizarea stupinelor prin accesarea masurilor prevazute in programele nationale sau europene destinate acestui sector. Formele asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea de cursuri de formare profesionala, organizari de conferinte, schimburi de experiente si activitati didactice.

Un alt amendament defineste mierea ca fiind „substanta naturala dulce produsa de albine «Apis mellifera» din nectarul plantelor sau din secretiile sectiunilor vii ale plantelor sau din excretiile, pe sectiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hranesc prin suctiune din plante si pe care albinele le colecteaza, le transforma, combinandu-le cu substante proprii specifice, le depoziteaza, le deshidrateaza, le aduna si le lasa in faguri pentru a se macera si a se maturiza”.