Lidl scoate de la vanzare produsele de plastic de unica folosinta

Lidl va renunta complet la comercializarea articolelor de unica folosinta din plastic (pahare, farfurii adanci si intinse, tacamuri si paie), incepand cu data de 15 august, a anuntat retailerul german.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 14 August 2019

Conform companiei, alternativ va fi demarata testarea unei solutii de tip sacosa reutilizabila pentru cantarirea si transportul fructelor si legumelor din Piata Lidl, dar si a pungilor din plastic compostabil, analizand viabilitatea acestui material ca alternativa la plasticul subtire.

"Aceste demersuri fac parte din strategia mai ampla a Lidl, anuntata in 2018, prin care isi propune sa reduca plasticul utilizat cu cel putin 20%, pana in 2025. De asemenea, demersurile se afla in linie cu decizia Consiliului UE, de a interzice utilizarea articolelor din plastic de unica folosinta, fiind asumate de Lidl in mod voluntar, inainte ca aceasta sa intre in vigoare, in anul 2021. Compania actioneaza in linie cu strategia REset Plastic a grupului Schwarz, ce isi propune sa diminueze cantitatea de plastic folosita si sa inchida ciclurile de reciclare. In acest sens, compania ia masuri precum, crearea unor ambalaje complet reciclabile pentru produsele marca proprie, folosirea pungilor reutilizabile sau testarea celor din material compostabil din resurse regenerabile, care respecta reglementarile internationale din domeniul ambalajelor biodegradabile, precum standardul european EN 13432 si certificarea TUV Austria", se arata in comunicat.

Lidl Romania precizeaza, totodata, ca, pana in 2025, toate ambalajele din plastic pentru marcile proprii vor fi concepute astfel incat sa fie 100% reciclabile.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central in Neckarsulm, este prezent in 30 de tari din intreaga lume si opereaza aproximativ 10.500 de magazine si peste 150 de centre logistice in 29 de tari la nivel mondial.

In prezent, Lidl are aproximativ 260.000 de angajati, dintre care peste 5.500 in Romania, unde retailer-ul german are deschise peste 240 de magazine si patru centre logistice.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, in data de 21 mai, o Directiva care introduce noi restrictii pentru anumite materiale plastice de unica folosinta care vizeaza reducerea deseurilor marine din plastic. Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unica folosinta pentru care exista alternative. In plus, sunt introduse masuri specifice de reducere a utilizarii produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des in mod necorespunzator.

Produsele din plastic de unica folosinta sunt fabricate integral sau partial din materiale plastice si, de regula, sunt destinate a fi utilizate doar o data sau pentru o perioada scurta inainte sa fie aruncate. Unul dintre principalele obiective ale acestei directive este reducerea cantitatii de deseuri de plastic pe care le generam. Conform noilor norme, pana in 2021 vor fi interzise, printre produsele din plastic de unica folosinta, farfuriile, tacamurile, paiele, betele pentru baloane si betisoarele pentru urechi.