MADR: Practicarea agriculturii de precizie, cel mai bun pas catre progres pentru fermele din Romania

Practicarea agriculturii de precizie reprezinta, in momentul de fata, cel mai bun pas catre progres pentru fermele din Romania, astfel ca noile tehnologii din domeniu ii ajuta pe cei care lucreaza in sectorul agricol sa obtina cele mai bune rezultate intr-un mod mai simplu si eficient, fara sa risipeasca resursele, sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Scris de Agro Food, Miercuri, 30 Septembrie 2020

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Gheorghe Stefan, a participat in 28 septembrie, in sistem video-conferinta, la reuniunea ministrilor Agriculturii din tarile membre ale Grupului de la Visegrad, in format extins (Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia si Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Romania si Slovenia. De asemenea, la reuniune a participat comisarul European pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski.

 

"Noile tehnologii din domeniu (de la sistemele GPS automatizate la senzorii pentru sol) ii ajuta pe cei care lucreaza in sectorul agricol sa obtina cele mai bune rezultate intr-un mod mai simplu si eficient, fara sa risipeasca resursele. Practicand agricultura de precizie, fermierii pot lua cele mai bune decizii in functie de conditiile disponibile si pot diminua riscul aparitiei unor probleme ale culturilor. In incheierea reuniunii, s-a exprimat necesitatea de a avea o abordare rationala privind pesticidele si de a identifica solutii pentru a le putea inlocui cu alternative sigure si verificate in timp", mentioneaza reprezentantii Ministerului Agriculturii.

 

Secretarul de stat Gheorghe Stefan a subliniat, in cadrul reuniunii, necesitatea ca legislatia privind Politica Agricola Comuna pentru urmatorul Cadru Financiar sa fie adoptata cat mai rapid pentru a putea raspunde eficient si din timp provocarilor pe care le intampina producatorii.

 

De asemenea, oficialul a declarat ca este importanta si consolidarea capacitatii de cooperare si asigurare a independentei de consum in conditii de criza, bazate pe norme care sa elimine practicile incorecte si disparitatile regionale din economie, prin mecanisme si politici adecvate, inclusive concurenta neloiala a produselor importate care nu respecta aceleasi standarde.

 

Referitor la Strategia "De la Ferma la Consumator", secretarul de stat a transmis ca Romania sustine ca solutiile trebuie sa fie pe masura ambitiilor, atat din perspectiva bugetului, cat si a cerintelor pentru transformarea durabila a modului de productie agro-alimentara a UE.

 

Pentru Romania este deosebit de important ca noua Politica Agricola Comuna sa isi pastreze structura pe cei doi Piloni, sa existe flexibilitate intre cei doi piloni, finantarea sa fie pastrata cel putin la nivelul actual, iar povara administrativa sa fie redusa pentru a putea raspunde obiectivelor privind securitatea alimentara.

 

Secretarul de stat Gheorghe Stefan a afirmat ca vor fi necesare masuri suplimentare pentru a defini calea de urmat asupra aspectelor legate de mediu si clima, inclusiv in lumina acordului privind Cadrul Financiar Multianual din Consiliul European, precum si a elementelor conexe ale noului Instrument European de Redresare ("Next Generation EU").

 

In cadrul tematicii "agricultura de precizie si utilizarea tehnologiilor digitale" ce vizeaza subiectele discutate in cadrul celei de-a doua parti a intalnirii, Gheorghe Stefan a evidentiat ca este nevoie de masuri care sa sprijine o tranzitie cat mai usoara utilizand tehnologii noi care pot aduce performanta agricola. Astfel, propunerile de reducere a utilizarii produselor de protectia plantelor si a antibioticelor trebuie insotite de analize de impact, iar cercetarea trebuie sa propuna soiuri de plante mai rezistente la actualele conditii de mediu si clima.

 

Simplificarea propusa de actuala presedintie a Consiliului UE este binevenita, in special tinand cont de obiectivele foarte ambitioase de indeplinit pana in 2030 potrivit strategiilor de mediu, strategiei pentru biodiversitate si strategiei de la Ferma la Consumator, se subliniaza in comunicat.

 

Totodata, secretarul de stat a mentionat ca trebuie consolidat rolul agriculturii in ceea ce priveste securitatea alimentara, pe de o parte, si obiectivele de mediu si clima, pe de alta parte, si necesitatea stabilirii unui echilibru corect in acest sens.

 

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii din Polonia si a avut ca scop realizarea unui schimb de opinii privind teme de actualitate precum: Politica Agricola Comuna dupa 2020, impactul strategiei "De la Ferma la Consumator" (F2F) si al strategiei "Biodiversitatea UE Strategia pentru 2030" privind agricultura europeana. Un alt subiect al intalnirii a fost aplicarea noilor tehnologii in agricultura in contextul provocarilor climatice.