MADR propune infiintarea unei retele nationale de depozitare a produselor agricole

Infiintarea unei retele nationale de depozitare a produselor agricole si alimentare cu ajutorul fondurilor din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) a fost propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in cadrul consultarilor privind actualizarea PNRR.

Scris de Agro Food, Luni, 08 Februarie 2021
Consultarile de vineri, desfasurate la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE), au fost ultimele din prima etapa, si au vizat domeniile Agricultura si dezvoltarea rurala, respective Rezilienta in situatii de criza.
 
In cadrul dezbaterilor, Marius Vasiliu, secretar de stat in MIPE, a subliniat ca obligativitatea corelarii investitiilor cu reformele propuse. "Provocarea pentru ministerele de linie este de a reusi ca mare parte dintre proiectele propuse initial sa se incadreze in reformele propuse de Comisie. Se asteapta, nu doar de la Romania, ci de la toate Statele Membre, sa propuna reforme care sa se concretizeze printr-o schimbare si care sa aduca beneficii pe o perioada de timp mult mai mare decat cea de implementare", a declarat Vasiliu.
 
Pe parcursul dezbaterii privind Agricultura si dezvoltarea rurala, reprezentantii ministerului de resort au propus ca, prin intermediul PNRR, sa fie finantata infiintarea unei retele nationale de depozitare a produselor agricole si alimentare. Propunerea vine in contextul in care peste 70% din produsele consumate provin din import, deoarece nu am dezvoltat capacitatea de depozitare. O alta propunere a vizat infiintarea de centre pentru colectarea si spalarea lanii.
 
In ceea ce priveste Rezilienta in situatii de criza, in timpul reuniunii dedicate, reprezentantii IGSU au propus finantarea interventiilor rapide terestre si aeriene, intr-o multitudine de situatii de criza (epidemii, incendii, atacuri teroriste etc.).
 
MIPE a organizat in aceasta saptamana consultarile pentru actualizarea PNRR. De saptamana viitoare reprezentantii institutiilor relevante vor lucra in grupurile de lucru tehnice.
 
Din 8 februarie 2021, incep dezbaterile publice pe mai multe domenii specifice pentru actualizarea PNRR.
 
Romania va avea la dispozitie 30,4 miliarde euro prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta pentru implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta.