MADR vrea sa sprijine productia de orice soi de legume in spatii protejate, nu doar rosii

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la Timisoara, ca ministerul doreste sprijinirea legumicultorilor in sensul de a cultiva in spatii protejate, sere si solarii, orice legume, nu doar rosii, pe cat posibil din bani europeni, iar acestia, la randul lor, trebuie sa inteleaga ca “sunt unele domenii si perioade in care trebuie sa facem lucrurile impreuna, nu separat”.

Scris de Agro Food, Vineri, 24 Iulie 2020

Ministrul a precizat, intr-o conferinta de presa, ca a numarul beneficiarilor pe programul national “Tomata” a fost in acest an de 18.300, dar si ca au fost in anii trecuti judete in care s-au inregistrat sute de dosare fictive.

 

“Anul acesta am verificat mai atent, a fost mai greu posibil datorita restrictiei de miscare impuse de pandemie. Anul acesta, in unele judete nu au fost aprobate toate dosarele, de exemplu, in judetul Timis din 92 de dosare inregistrate, doar 84 au valorificat productia. Numarul cel mai mare de beneficiari este in judetele Galati, Olt, Teleorman, Dolj, unde au fost intotdeauna zone legumicole consacrate”, a afirmat Adrian Oros.

 

Ministrul a subliniat ca programul “Tomata” este in anul patru de aplicare si crede ca dupa aceasta perioada statul trebuie sa mute acel ajutor si spre alte sectoare care sunt in dificultate.

 

“Pentru legumicultura in spatii protejate vom face masura in Pilonul II, astfel incat cei care doresc sa faca in continuare legumicultura in spatii protejate sa poata accesa acea masura, sa-si faca sere sau solarii (...) in care sa poata cultiva orice leguma, nu doar tomata (...), sa utilizam bani europeni, nu sa alocam in fiecare an bani de la buget, pentru ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, impactul economic asupra agriculturii nu a fost cel asteptat. Exact in perioadele in care ne asteptam sa scada importurile de tomate, cand se derulau aceste programe, in fiecare an, cantitatile de tomate erau in crestere. Vom vedea pana la finele acestui an care este trendul”, a detaliat ministrul Oros.

 

El a insistat asupra faptului ca cea mai mare problema pe care o au fermierii mici este cea legata de negociere, pentru ca atunci cand isi vand marfa nu reusesc niciodata sa o vanda pe toata la preturi competitive, iar cand isi cumpara imputurile, le iau la preturi dezavantajoase. In acest context, ministrul a afirmat ca “singura solutie este cooperativa”.

 

“Pe noi ne intereseaza in primul rand partea de depozitare si de procesare, care este deficitara. Desi avem productii foarte mari in unii ani, noi exportam materie prima, cereale si animale vii, adica exportam subventii si importam hrana procesata, cu valoare adaugata foarte mare. Daca aceasta procesare si depozitare am face-o in tara ar oferi si multe locuri de munca in plus. Aceasta este singura parghie prin care ministerul poate stimula fermierii sa se asocieze, creand masuri dedicate acestor cooperative si explicandu-le ca legea cooperatiei, care exista, ofera foarte multe avantaje fiscale. Trebuie sa mai lucram la educatie si la incredere, pentru ca sunt unele domenii si perioade in care trebuie sa facem lucrurile impreuna, nu separat”, a explicat Adrian Oros.

 

Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, i-a sugerat ministrului Agriculturii sa incerce sa-i convinga pe legumicultori sa cultive legumele romanesti, care au un gust si o aroma aparte, intrucat toate legumele si fructele de pe piata si-au pierdut aceste calitati.

 

“Poate incercati sa-i lamuriti pe producatori sa cultive legumele noastre, astfel incat sa aiba acelasi gust pe care-l cunosteam noi, rosiile sa aiba gust de rosii, ardeii, de ardei. Din pacate, au ajuns (si legumele noastre, n.r.) sa aiba acelasi gust ca si cele din import”, a aratat Nicolae Robu.