Magiunul de prune Topoloveni a ajuns in 20 de tari dupa 10 ani de la certificarea cu IGP

Magiunul de prune Topoloveni a reusit sa ajunga in 20 de state, dupa obtinerea certificarii din partea Comisiei Europene cu Indicatia Geografica Protejata (IGP), plasand astfel Romania in randul tarilor cu un important cuvant de spus in alimentatia de calitate, potrivit unui comunicat al companiei.

Scris de Agro Food, Joi, 08 Aprilie 2021
“Primul produs romanesc cu Indicatie Geografica Protejata (IGP) si, vreme de sase ani, singurul, magiunul din prune Topoloveni a reusit sa plaseze Romania in randul tarilor cu un important cuvant de spus in alimentatia de calitate. La 10 ani distanta de la 7 aprilie 2011, magiunul din prune Topoloveni a ajuns in de doua ori 10 state: Rusia, Elvetia, Norvegia, SUA, UAE, Japonia, Vietnam, Coreea, Grecia, Marea Britanie, Brazilia, Germania, Franta, Belgia, Belarus, Spania, Italia, Muntenegru , China, Canada”, sustin reprezentantii companiei.
 
Mai mult decat atat, cu sprijinul Comisiei Europene, Indicatia Geografica Protejata a fost extinsa si in afara Uniunii Europene, in Canada, Japonia si Vietnam.
 
“Un deceniu de Indicatie Geografica Protejata, din care sase ani in calitate de singurul detinator din Romania al acestei certificari inseamna foarte mult pentru noi. Speram ca in felul acesta si in vremea aceasta am reusit sa punem bazele unei traditii romanesti a calitatii alimentare si a responsabilitatii fata de consumator. Pe de alta parte, implinim astazi un deceniu de IGP, din care, in ciuda IGP-ului, sapte ani in calitate de companie care s-a confruntat si inca se confrunta cu concurenta neloiala. Speram si aici ca eforturile noastre si demersurile noastre in instanta vor deschide drumul spre normalitate pentru ceilalti producatori romani carora le sunt incalcate drepturile prin contrafacere sau prin alte modalitati care tin de concurenta neloiala”, a declarat Bibiana Stanciulov, director general Sonimpex Topoloveni.
 
Potrivit sursei citate, dincolo de certificari si premii, magiunul din prune Topoloveni este un produs sanatos, care a convins consumatorii din Romania si din afara granitelor prin proprietatile sale nutritive si prin calitatea lui de aliment care ajuta la mentinerea sanatatii.
 
In 2020, magiunul din prune Topoloveni a fost inclus in Registrul National al Mentiunilor Nutritionale si de Sanatate, recunoscandu-i-se o data in plus proprietatile nutritionale. Toate celelalte produse ale companiei, puse ulterior pe piata au fost create in aceeasi directie consolidata de catre magiunul din prune Topoloveni. Intreaga gama de produse Topoloveni, de la magiunuri, gemuri si dulceturi pana la zacusca si sarmale este una cu o compozitie 100% naturala, fara adaos de zahar, E-uri, conservanti sau aditivi.
 
Potrivit arhivelor locale, magiunul din prune a fost produs la Topoloveni inca din anul 1914, atunci cand Maximilian Popovici a infiintat in localitate o fabrica de magiun. Notorietatea produsului a crescut foarte mult in anii 2000, dupa cumpararea vechii fabrici din Topoloveni de catre Sonimpex Serv Com (in prezent Sonimpex Topoloveni) si dupa numeroasele investitii facute in calitatea si in promovarea magiunului din prune.
 
7 aprilie 2011 a fost data la care magiunul din prune Topoloveni a primit in mod oficial recunoastere si din afara tarii. Indicatia Geografica Protejata obtinuta atunci din partea Comisiei Europene a reprezentat un gir al calitatii produsului si, totodata, o forma de protectie a sa.