Mancarea gatita, fructele, painea si laptele, cele mai irosite tipuri de alimente

Mancarea gatita, fructele si legumele, painea, laptele si branza sunt cele mai irosite sase tipuri de alimente in Romania, o parte dintre acestea ajungand cel mai frecvent la gunoi, arata un studiu realizat de o companie de salubritate, activa si pe zona de reciclare si colectare separata.

Scris de Agro Food, Vineri, 05 Martie 2021
Potrivit sursei citate, in ultimul an romanii au gatit cu cel putin 30% mai mult fata de anul 2019, din cauza perioadelor lungi petrecute acasa, iar acest lucru a generat si mult mai multe deseuri alimentare.
 
"Din pacate, obiceiul nostru de a cumpara "ca sa fie in casa" este de multe ori pagubos pentru bugetul de familie. Intotdeauna, cand se gateste prea mult sau prea variat, o parte din acele tipuri de mancare ajung negresit la gunoi. Asa se explica statisticile care arata ca din totalul alimentelor pe care le aruncam, 24% reprezinta hrana gatita, 24% fructe, 21% legume si 20% paine", sustine Bogdan Constantinescu, managerul companiei de salubritate.
 
Acesta precizeaza ca Romania inregistreaza cel mai mare consum de paine din Europa, care ajunge la o medie anuala de 96 de kilograme, pe persoana, fata de Spania, cu o medie de 51 de kilograme/persoana, dupa cum arata un studiu recent realizat de Eurostat.
 
"Este adevarat ca la noi pretul painii este cu aproape 50% mai mic decat media europeana, insa nu ar trebui sa cumparam mai mult decat este necesar sau, atunci cand facem acest lucru, sa invatam sa pastram ori sa refolosim acest aliment. Nu este normal ca 20% din painea pe care o cumparam, sa ajunga printre deseuri", explica specialistul in reciclare si colectare separata, care a intocmit o lista cu cele mai irosite 6 alimente si cateva sfaturi despre cum sa le consumam, fara sa ne supraalimentam.
 
Astfel, in cazul mancarii gatite, 24% din hrana pe care o preparam ajunge sa se descompuna in gropile de gunoi, in loc sa fie preparata in vase mai mici sau pusa la pastrare la congelator, cand se constata ca este prea multa. In cazul mancarii gatite, cateva caserole pot fi solutia ideala de pastrare pentru mai mult timp. Metoda se poate aplica in cazul oricarui preparat gatit, de la ciorba, la friptura sau legume.
 
In ceea ce priveste fructele, al doilea aliment cel mai irosit, in fiecare an sunt aruncate milioane de fructe alterate inainte de a fi consumate. "Pentru a le face sa dureze mai mult, atunci cand cumparati mai mult decat e necesar, depozitati-le, curate si uscate, intr-un loc rece, intunecat si bine ventilat, incercand sa le asezati astfel incat sa nu se atinga unul de celalalt. Mai mult decat atat, le puteti transforma in sucuri naturale, pe care le puteti consuma proaspete sau le puteti congela", recomanda specialistul in reciclare.
 
La capitolul legume, zeci de tone de cartofi ajung anual la gunoi, in conditiile in care variantele de preparare si de pastrare ale acestuia sunt foarte numeroase. Spre exemplu, cartofii trebuie tinuti intr-un loc intunecat, ca sa reziste mai mult. Daca au deja cateva saptamani sau chiar luni, pot fi preparati, apoi congelati in portii. Mai mult, exista prajituri din cartofi si tot felul de piureuri sau bulete, care se pot face adaugand doar cateva ingrediente uzuale. Cartofii mai pot fi fierti si apoi taiati felii si congelati.
 
De asemenea, peste 240 de milioane de felii de paine sunt aruncate in fiecare an, in conditiile in care painea se pastreaza foarte bine inghetata sau prajita sub forma de crutoane, pentru supa. In plus, orice paine uscata poate fi transformata in pesmet pentru snitele, galuste cu prune ori budinci.
 
In ceea ce priveste laptele, statistici realizate la nivel european arata ca peste 5 milioane de pahare de lapte sunt varsate in canalizare, in fiecare an, cu toate ca si acest aliment poate fi utilizat in multe feluri inainte de a se strica. Laptele este ideal de inclus intr-un smoothie de fructe pentru micul dejun, intr-un sos alb sau in budinci. Mai mult, poate fi transformat foarte usor in lapte batut, sau se obtine din el cas proaspat. Proaspat, poate fi pastrat foarte bine si la congelator.
 
Branza este, de asemenea, un aliment aruncat frecvent, doar pentru ca isi schimba culoarea sau mirosul. Aceasta, in ciuda faptului ca poate fi utilizata in multe preparate, chiar si atunci cand nu mai are prospetimea de la inceput. Invelisul uscat sau ingalbenit poate fi curatat si branza poate fi utilizata apoi la gatit, in paste, sosuri bechamel sau preparate gratinate. In plus, majoritatea branzeturilor pot fi congelate fara sa isi schimbe textura dupa dezghetare.
 
Compania de salubritate Brai-Cata Braila, are ca principal obiectiv prestarea serviciilor de salubritate pe piata locala, in prezent deservind localitati din judetele Braila, Valcea, Gorj, Prahova, Timis, Hunedoara, Caras-severin, Galati si Bucuresti.