Maramures: 20.000 de tone de mere, valorificate pe piata locala de fermierii din judet in timpul iernii

Aproape 20.000 de tone de mere din soiurile ionathan, delicos si parmen auriu, recolta a fermierilor maramureseni, vor fi comercializate, incepand de la jumatatea lunii noiembrie, pe piata locala, a declarat vicepresedintele Asociatiei Pomicultorilor din Maramures, Ioan Tamaian.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 29 Octombrie 2018

Pretul unui kilogram de mere va fi intre 2 si 3 lei, potrivit acestuia.

``Estimam ca vom reusi sa comercializam in aceasta iarna peste 20.000 de tone de mere, direct prin magazinele de legume-fructe existente la nivelul judetului, dar si prin targurile traditionale sau pe piata libera. Avem solicitari si din partea unor hoteluri-restaurante, pensiuni si moteluri, dar si a unor localuri specializate in organizarea de evenimente. Noi ne bazam in mod deosebit pe targurile traditionale, pe magazinele de legume-fructe si pe piata libera. Preturile urmeaza a fi fixate in functie de oferta, dar cred ca o sa mergem pe acelasi pret ca si anul trecut, adica un kilogram de mere undeva intre 2-3 lei``, a spus Ioan Tamaian.

Potrivit acestuia, principala problema a proprietarilor de livezi este depozitarea merelor pe durata iernii. 

``Un obstacol major il reprezinta depozitarea merelor, pentru ca la nivel de judet, de peste 15 ani, nu mai avem depozite, iar cele doua depozite nou construite sunt de capacitate mica si nu pot prelua cantitati mari (...) Singura solutie ar fi sa achizitionam un teren si sa construim un depozit de mare capacitate, insa, pentru moment, nu prea ne permitem aceasta investitie care ar putea ajunge si la 200.000 de euro, conform standardelor in domeniu. Sansa unor pomicultori e ca detin pivnite destul de spatioase si au loc unde sa aseze merele, spatiile sunt bine ventilate, aerisite, iar merele rezista destul de bine``, a mai precizat Ioan Tamaian.

Soiurile de mere ionathan, delicos si parmen auriu vor incepe sa fie comercializate de pomicultori de la jumatatea lunii noiembrie, in municipiul Baia Mare. 

Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, la nivelul judetului exista aproximativ 10.000 ha de livezi, in diferite stadii.