Maramures: Culturile de floarea soarelui se extind cu 4.000 de hectare

Cultivatorii de floarea soarelui din judetul Maramures au achizitionat peste 4.000 hectare de teren agricol pentru a-si extinde culturile in acest an, a declarat vicepresedintele Asociatiei Cultivatorilor de Plante Tehnice si Cereale Maramures, Dumitru Veres.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 10 Ianuarie 2019

„In toamna am mai achizitionat peste 4.000 ha de teren pentru a putea extinde cultura de floarea soarelui in acest an. Ultima recolta ne-a incurajat, plus interesul procesatorilor care au cumparat toata recolta din 2018. Ne-am orientat spre terenurile din zona de campie, care de-a lungul anilor au mai avut asemenea culturi sau pe cele pe care a mai fost cultivat porumbul si necesitau o rotire a culturilor. Floarea soarelui se preteaza îndeosebi la terenurile din zona de campie si e mai putin pretentioasa fata de alte tipuri de culturi”, a spus Dumitru Veres.

Potrivit acestuia, floarea soarelui este achizitionata de fabricile care produc ulei si de industria de panificatie. 

„Fabricile de ulei din Transilvania, dar si din alte regiuni achizitioneaza floarea soarelui pentru a produce ulei, firmele cu activitati in industria panificatiei si un numar mic de producatori de ulei locali. Floarea soarelui este achizitionata imediat dupa recoltare si depozitata in spatii speciale, aerisite si ventilate. O tona de floarea soarelui s-a vandut in toamna cu preturi ce au oscilat intre 1.200 si 1.300 de lei, in functie de calitate”, a spus Dumitru Veres. 

Terenurile cultivate cu floarea soarelui sunt situate in sud-estul judetului Maramures, indeosebi in zona de campie. 
Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala estimeaza ca in anul 2019 ar putea fi cultivate cu floarea soarelui peste 11.000 de hectare.