Melcul marin din Golful Granville a primit titulatura de Indicatie geografica protejata

Melcul marin din Golful Granville a primit titulatura oficiala de Indicatie geografica protejata (IGP), o recunoastere a calitatii acestei moluste care traieste in largul unei statiuni balneo-climaterice de pe litoralul Marii Manecii, in nord-vestul Frantei, a anuntat Comisia Europeana, citata de AFP.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Sambata, 09 Februarie 2019

Inclus in alimentatia traditionala a populatiei locale, acest melc era pescuit cu mana sau cu grebla in apele de mica adancime din Golful Granville, pe tarmul Marii Manecii, la vest de Peninsula Cotentin, inainte ca pescuitul industrial sa se dezvolte in a doua jumatate a secolului XX, devenind "specific si rentabil", a subliniat Comisia Europeana intr-un comunicat. 

In acea zona, "curentii puternici si amplitudinea importanta a mareelor determina o reinnoire permanenta a masei de apa prin cantitatile venite din larg, care asigura o excelenta calitate a apei si o temperatura rece, propice melcilor marini", a precizat acelasi comunicat.

Melcul de Granville se prepara viu si este comercializat intreg, spre deosebire de marii lui concurenti, melcii pescuiti de cealalta parte a Canalului Manecii, pe litoralul din Marea Britanie. 

Potrivit asociatiei Normandie Fraicheur Mer, care a organizat dosarul de candidatura pentru a obtine titulatura IGP, intre 6.000 si 9.000 de tone de melci sunt pescuiti in fiecare an in Golful Granville.