Miliardarul Daniel Kretinsky nu a reusit sa preia Metro

Daniel Kretinsky a confirmat ca oferta sa de preluare a retailerului german Metro AG pentru suma de 5,8 miliarde de euro nu a avut succes si a declarat ca acum este de competenta conducerii sa arate ca firma valoreaza mai mult, transmite Reuters.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Luni, 12 August 2019

EP Global Commerce (EPGC), vehiculul de investitii detinut in proportie de 53% de miliardarul ceh Daniel Kretinsky si de 47% de investitorul slovac Patrik Tkac (cofondatorul grupului de companii J&T), anuntase deja ca nu va majora oferta, dupa ce nu a reusit sa ajunga la un acord cu actionarii Metro Meridian Stiftung si Beisheim Holding, care detin o participatie de aproape 21%.

Kretinsky le-a spus jurnalistilor ca EPGC nu va majora oferta de 16 euro pe actiune si toate optiunile sunt acum deschise, adaugand ca este un investitor pe termen lung si vrea sa vada cum se va dezvolta compania in viitor.

EPGC a criticat planul Metro de a vinde lantul de hipermarketuri Real, evaluat la aproximativ un miliard de euro, unui consortiu condus de dezvoltatorul imobiliar Redos, deoarece pretul a fost prea scazut. EPGC a cumparat actiuni Metro cand titlurile au inregistrat anul trecut un nivel scazut record, in urma performantei slabe din Rusia si a inrautatirii perspectivelor financiare.

Luna trecuta, Metro AG a recomandat actionarilor sai sa refuze oferta de preluarea din partea EP Global Commerce deoarece aceasta subevalueaza substantial retailerul german.

Daniel Kretinsky si Patrik Tkac sustin ca oferta de 5,8 miliarde de euro "reprezinta o oportunitate unica pentru actionari", tinand cont de conditiile dificile de pe piata si de dificultatile cu care se confrunta Metro. Ofertantii au indicat ca sunt necesare noi schimbari la Metro, desi au dat asigurari ca nu vor inchide magazine in Germania si pe pietele de baza si nici nu vor face concedieri substantiale.

Totusi, Metro a precizat ca atat conducerea cat si Consiliul de supervizare recomanda actionarilor sa nu accepte oferta. "Consideram pretul oferit de EPGC ca fiind inadecvat deoarece subevalueaza substantial Metro si, chiar dupa revizuirea conditiilor, recomand actionarilor sa nu o accepte", a afirmat directorul general al retailerului german, Olaf Koch.

Conducerea retailerului sustine ca au fost ignorate progresele inregistrate cu planul de transformare, inclusiv planificata vanzare a lantului de hipermarketuri Real si cautarea unor potentiali parteneri pentru subsidiara din China. EP Global Commerce, care detine deja o participatie de aproape 11% in Metro, a oferit 16 euro pentru fiecare actiune obisnuita si 13,80 pentru fiecare actiune preferentiala, reprezentand o prima de 34,5% fata de august 2018, cand Global Commerce a facut investitia sa initiala.

Kretinsky, a carui avere este estimata de Forbes la 2,3 miliarde de euro, a facut multe achizitii in Europa in ultimii ani, in special in energie si a preluat o parte din posturile de radio din Europa de Est apartinand grupului francez de media Lagardere. El detine si clubul de fotbal Sparta Praga.