Ministrul Agriculturii: Romania pierde anual 100 de milioane de tone de sol fertil din cauza eroziunii

Romania pierde anual 100 de milioane de tone de sol fertil, pe terenurile in panta, ``din deal in vale``, unde nu exista vegetatie, din cauza eroziunii la suprafata, pe terenurile in panta unde nu exista vegetatie, sustine ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 22 Octombrie 2018

``Se pierd anual 100 milioane de tone de sol fertil, daca vorbim de Romania (...), din deal in vale, fara curba de nivel, din cauza eroziunii la suprafata, din cauza vantului. Stim foarte bine ca doi-trei centimetri de sol se realizeaza in 3.000 de ani si punem la loc intr-o suta de ani. Aici lucrurile trebuie sa fie bine cunoscute si gestionate. Preocuparea noastra permanenta si cercetarea fac pasi, dar si fermierii pentru a avea solutii``, a declarat ministrul Agriculturii, la o conferinta organizata de Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) cu tema ``Potential si realitate in Agro-Economia rurala``.

El a precizat ca, printr-un anumit sistem de culturi si aplicarea de catre fermieri a unor tehnologii specifice cultivarii, pot fi diminuate aceste pierderi, care afecteaza tot mai mult zone de nisipuri si de campie.

``Cele mai afectate sunt zonele de nisipuri, de campie, in Oltenia sunt si acolo 400.000 de hectare cu terenuri nisipoase in panta si de aceea avem nevoie de sisteme de culturi pentru inverzirea solului, pentru ca aceste procese naturale sa nu se accentueze``, a mai spus Daea.

Studiile de specialitate arata ca terenurile agricole in panta cu pericol de eroziune ocupa 43% din suprafata agricola a tarii.