Ministrul Agriculturii vrea un sistem global de gestionare a apei

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vrea un program guvernamental de gestionare a apei realizat in colaborare cu Ministerul Mediului, dar si cu alte institutii, care sa cuprinda sistemul de irigatii, lucrari de prevenire a fenomenului desertificarii si solutii tehnice de mentinere a apei in sol.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 06 Mai 2020

„Nu stim ce va fi in anii urmatori. Oricum, in timp, va trebui sa regandim tot acest sistem. Nu discutam aici doar de irigatii, unde va trebui sa regandim sistemul si in zonele unde nu exista la ora actuala infrastructura de irigatii, solutii mai optimizate, dar, in primul rand, un sistem global de gestionare a apei. Sunt foarte multe tari, care in mod cronic, de ani de zile, nu au avut acces la apa, decat la apa foarte putina si au reusit prin anumite lucrari prin anumite metode sa mentina apa in sol. Va trebui sa discutam foarte serios si cu cei de la Ministerul Mediului, dar si cu alte ministere sa avem un program guvernamental de gestionare a apei. Aici implica si sistem de irigatii, implica si lucrari de prevenire a fenomenului desertificarii, dar si lucrari agrotehnice pe care fermierii trebuie sa le acceseze si sunt solutii tehnice astfel incat sa se mentina cat mai mult apa in sol”, a declarat, marti, ministrul Agriculturii.

El a precizat ca pentru fermierii care nu au echipamente de udare si nu fac parte din Organizatii ale Udatorilor de Apa, dar a caror sole sunt langa canalele principale de irigatii, ministerul lucreaza la o formula de sprijin pentru creditare, astfel incat acestia sa isi poata cumpara echipamente de udare.

Potrivit sursei citate, pana in prezent s-a irigat o suprafata de 197.919 hectare, desi canale principale au fost umplute cu apa pe o distanta de 2.000 de kilometri. Aceste canale ar putea deservi 622.000 de hectare, „daca fermierii ar conectati la infrastructura principala si daca fermierii ar avea echipamente de udare”, a mai spus Adrian Oros.