Multe dosare fictive in Programul Tomata

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a declarat, vineri, ca foarte multe dosare depuse, in anii anteriori, in programul de sprijin pentru tomate au avut la baza documente fictive.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Luni, 11 Mai 2020

El a afirmat, la Botosani, ca anchetele derulate de Ministerul Agriculturii, in special in judetele din sudul tarii, au aratat ca fondurile au fost incasate ilegal.

"Am constatat ca in foarte multe judete, sper ca nu aici la dumneavoastra, dar in judetele din sud, in multe judete unde s-au facut verificari, am constatat foarte multe dosare fictive, depuse fictiv. Banii care trebuie sa se indrepte catre cei care intr-adevar cultivau tomate in spatii protejate s-au dus si la altii", a precizat Oros.

Acesta a aratat ca in multe cazuri au fost sesizate institutiile statului abilitate sa deruleze anchete penale pentru fraudele respective.

"Unele s-au terminat cu dosare penale. Nu noi anchetam acest lucru. Am luat masuri administrative si am trimis la cei care se ocupa sa faca partea aceasta penala, dar am cerut anul acesta mai multa responsabilitate", a adaugat Adrian Oros.

Totodata, ministrul Agriculturii a cerut verificarea modului in care sunt efectuate tratamentele tomatelor, dupa ce au aparut informatii in presa ca rosiile produse in Romania "sunt daunatoare".

"Am cerut ca anul acesta sa fie facute doua verificari, sa fie un registru de tratamente cu ce substante se folosesc, pentru ca, tot asa, prin februarie sau martie dadeam explicatii prin presa pentru ca aparuse ca tomatele din programul Tomata sunt daunatoare. Ca sa nu mai apara stiri de genul acesta care sa puna sub semnul intrebarii produsele romanesti, am cerut ca fiecare cultivator si fiecare beneficiar al Programului Tomata sa aiba un registru cu substantele pe care le foloseste pentru tratare", a mai afirmat ministrul.