Noi focare de pesta porcina africana in Tulcea

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a inregistrat de la inceputul lunii doua focare noi de pesta porcina africana (PPA) si o suspiciune, mai multe suine fiind ucise ca masura de preventie, a declarat pentru directorul institutiei, Mitica Tuchila.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 23 Mai 2019

Cele mai multe suine sacrificate, respectiv 11, au fost la Izvoarele, iar cel de-al doilea focar, cu un singur porc ucis, s-a inregistrat in satul Slava Cercheza, in timp ce suspiciunea de PPA a fost semnalata in localitatea Fantana Mare.

„Avem localitati in care PPA nu evolueaza, dar ele sunt cuprinse in zona de supraveghere de 10 kilometri a altor focare aparute atat in gospodariile populatiei, cat si in mediul salbatic”, a afirmat directorul DSVSA.

El a mai spus ca repopularea gospodariilor private cu suine nu este recomandata deocamdata.

„Restrictiile pentru popularea gospodariilor private cu suine se mentin timp de 12 luni de la identificarea focarului. Aceasta perioada se poate mari cu inca 12 luni, in functie de situatia epidemiologica din judet”, a mentionat directorul Tuchila.

In ceea ce priveste exploatatiile comerciale de porci care au fost afectate de PPA, doar in cazul uneia dintre ele, cea din Satu Nou, medicii veterinari au decis inchiderea focarului.

Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, judetul Tulcea avea la finele saptamanii trecute cele mai multe focare active de PPA din Romania, respectiv 361 si 165 de cazuri inregistrate la mistreti.