Noi specializari in domeniul agricol vor fi infiintate in cadrul liceelor de profil

Autoritatile intentioneaza sa creeze noi specializari in domeniul agricol in cadrul liceelor de profil, in functie de nevoile identificate la nivel local sau zonal, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 05 Aprilie 2019

De asemenea, liceele tehnologice cu profil preponderent agricol, care nu au in proprietate sau in administrare terenuri agricole, vor primi in folosinta o suprafata de teren de minimum 10 hectare pentru constituirea loturilor didactice iar practica de specialitate a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol se va asigura cu sprijinul unitatilor subordonate MADR, in colaborare cu inspectoratele scolare judetene, respectiv al municipiului Bucuresti.

„Incepand cu anul scolar 2019-2020, MADR impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale urmeaza sa selecteze dintr-un numar de peste 150 de licee tehnologice care au clase de agricultura, licee tehnologice care au in prezent profil preponderent agricol. Masura va fi luata ca urmare a aparitiei Legii nr. 57/2019. Reamintim ca in conformitate cu prevederile Programului de Guvernare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat proiectul de lege care reglementeaza activitatea liceelor agricole, in sensul stoparii declinului acestora, asigurand corelarea programei scolare si a specializarilor cu noile realitati din agricultura”, se precizeaza in documentul citat. 

In vederea dezvoltarii invatamantului liceal agricol, MADR va asigura finantarea unor investitii si a unor cheltuieli materiale, astfel: constructii agricole si zootehnice, inclusiv modernizarea acestora; achizitionarea de combine, tractoare si echipamente de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigatii, motoare si alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor didactice si a atelierelor mecanice, animale vii si echipamente specifice activitatii in zootehnie si medicina veterinara, echipamente de procesare; infiintarea de plantatii pomicole, viticole, sere, solarii si rasadnite; alte tipuri de constructii precum cantine, internate, sali de sport, inclusiv modernizarea acestora.