Norofert raporteaza afaceri de 24 milioane de lei pentru 2020

Norofert Group, principalul producator roman de inputuri organice, raporteaza venituri consolidate de 24,4 milioane de lei pentru anul 2020, in crestere cu 64% fata de 2019, si un profit net de 6,3 milioane de lei, o crestere de 36%.

Scris de Agro Food, Joi, 25 Februarie 2021
Compania listata pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti a incheiat anul trecut cu venituri din exploatare de 31 milioane de lei si EBITDA de 11,4 milioane de lei.
 
“Anul trecut a fost unul imprevizibil si plin de provocari. Tinand cont de pandemia globala si de contextul local al secetei severe din toata Romania, suntem incantati sa furnizam rezultate care depasesc obiectivele stabilite si aprobate de actionarii nostri in luna aprilie a anului 2020. In afara de cresterea afacerii noastre cu 64% fata de anul precedent, in 2020 am reusit sa infiintam o filiala in SUA, am continuat investitiile in fabrica si am inceput pregatirile pentru introducerea unei noi linii de afaceri in grupul nostru - cultivarea de teren in sistem ecologic. Profiturile din 2020 vor fi capitalizate, iar actionarii nostri vor beneficia de actiuni gratuite. Pentru 2021, stabilim stacheta si mai sus, deoarece ne propunem sa atingem cifra de afaceri de 35 de milioane de lei in Romania, precum si sa incepem sa generam mai multe rezultate semnificative pe pietele externe”, a declarat Vlad Popescu, directorul general al Norofert.
 
Performanta imbunatatita a grupului se datoreaza in primul rand eforturilor depuse de echipa de vanzari, notorietatii sporite a marcii Norofert pe piata romaneasca si internationala, precum si ofertei de produse in crestere care include acum linii complexe pentru agricultura ecologica, agricultura conventionala, precum si gradinarit ca si hobby, spune compania.
 
“Conducerea atribuie cresterea rezultatelor oportunitatilor obtinute datorita finantarilor prin intermediul pietei de capital accesate de grup in perioada 2019-2020. In conformitate cu politica de dividende a Norofert, conducerea propune actionarilor capitalizarea unei parti din profiturile din 2020. Propunerea, supusa votului la Adunarea Generala a Actionarilor programata in data de 20 aprilie 2021, va fi majorarea capitalului social al Norofert cu aproximativ 3,4 milioane de lei prin emiterea de pana la 8.573.940 actiuni noi cu o valoare nominala de 0,4 lei pe actiune. Acest lucru inseamna ca actionarii vor primi o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta”, se mentioneaza in comunicat.
 
Norofert desfasoara in prezent un proces de majorare a capitalului. Compania intentioneaza sa isi mareasca capitalul social cu 550.000 de actiuni noi si sa stranga 7,2 milioane de lei. Capitalul strans va fi investit intr-o linie de productie de ingrasaminte de sol de inalta capacitate si calitate.
 
In urma acestei investitii, Norofert va deveni cel mai mare producator din aceasta categorie de produse din Romania. Restul de capital va fi utilizat pentru cresterea capacitatii liniei de productie a tabletelor efervescente. Tabletele efervescente sunt proiectate sa fie produsul vedeta al Norofert USA, LLC, filiala din SUA a Norofert, si sa reprezinte o parte importanta a vanzarilor pe piata americana in 2021.
 
La inceputul acestei saptamani, grupul a anuntat intentia de a achizitiona o ferma de 1.000 de hectare in localitatea Zimnicea, judetul Teleorman, si, prin urmare, sa introduca o noua linie de afaceri - agricultura ecologica. Valoarea tranzactiei se ridica la 9,5 milioane de lei.
 
Ferma este situata la o distanta de 5 kilometri de portul Zimnicea de pe Dunare, unde Norofert intentioneaza sa dezvolte o capacitate de depozitare pentru incarcarea barjelor pentru comercializarea cerealelor ecologice. Aceasta capacitate de incarcare reprezinta un centru logistic excelent pentru activitatea principala a Norofert. Orice tipuri de culturi bio, produse sau primite in schimbul inputurilor ecologice, pot fi vandute la export pe Dunare.
 
Norofert Group este o companie listata pe piata AeRO din martie 2020. Pe parcursul anului 2020, actiunile Norofert au fost cele mai tranzactionate instrumente financiare de pe piata AeRO. In data de 23 februarie 2021, inainte de publicarea rezultatelor financiare preliminare, actiunile Norofert se tranzactionau la un pret de 28,4 lei pe actiune. Prin urmare, capitalizarea de piata a Norofert a ajuns la 228 milioane de lei.
 
Norofert Group este principalul producator de inputuri organice si un jucator cu experienta pe piata agricola din Romania. Infiintata in 2000 ca afacere de familie, compania a inceput initial ca importatoare de ingrasaminte de inalta calitate de pe pietele occidentale in Romania. In 2015, odata cu preluarea afacerii de catre Vlad Popescu, compania a inceput sa produca ingrasaminte ecologice, produse fitosanitare organice, cum ar fi insecticide si fungicide precum si tratamente foliare si pentru seminte folosind retetele sale originale.
 
Intre 2017 si 2019, compania a inregistrat o crestere rapida dupa ce a dezvoltat o tehnologie proprie numita Bio Chain si a lansat o premiera in sectorul agricol, tableta efervescenta. Astazi, Norofert este un grup de companii care include o linie de produse pentru agricultura ecologica (Norofert Organic), o linie de produse pentru agricultura conventionala (Karisma) si o linie de produse pentru gradinari si fermieri mici (Norofert Fito).
 
Pe 3 martie 2020, actiunile companiei au intrat la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul “NRF”, iar pe 5 iunie 2020 obligatiunile Norofert au debutat sub simbolul “NRF25” pe piata ATS-Bonds a BVB.