Norvegia: Nivel record la exporturile de fructe de mare – peste 11 mld. de dolari

Norvegia a exportat anul trecut 2,7 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 99 miliarde de coroane norvegiene (11,56 miliarde de dolari), un nivel record, a anuntat Consiliul norvegian, transmit Reuters si Xinhua.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 09 Ianuarie 2019

``In 2018, recordurile au fost depasite de fructele de mare norvegiene, atat in ceea ce priveste volumul, cat si valoarea exporturilor. Aceste evolutii vin in pofida Brexitului, a amenintarii razboaielor comerciale si a altor dificultati de pe piata globala. Exporturile catre UE au crescut datorita evolutiei favorabile a cursului de schimb si a concurentei scazute``, a afirmat Renate Larsen, seful Consiliului norvegian.

Anul trecut, Norvegia a exportat catre UE 1,7 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 66 miliarde de coroane norvegiene, un avans de 8% fata de 2017. Polonia a fost cea mai mare piata unica in ceea ce priveste valoarea exporturilor, cu 228.000 de tone de fructe de mare, in valoare de 10,2 de miliarde de coroane norvegiene. Este prima piata care depaseste pragul de zece miliarde de coroane norvegiene.

Cea mai importanta specie pentru exporturile norvegiene de fructe de mare este somonul, cu doua treimi din nivelul exporturilor. Norvegia a exportat anul trecut 1,1 milioane de tone de somon, in valoare de 67,8 miliarde de coroane norvegiene, un avans de 5% fata de 2017.

Pentru acest an, Consiliul norvegian estimeaza o crestere cu 3% a productiei de somon in crescatorii, in timp ce pe plan global productia ar urma sa inregistreze un avans de 4%. Somonul este al doilea produs de export al Norvegiei, dupa titei si gaze naturale.