Noutati pentru sectorul vitivinicol, prezentate la VITICON 2021

Cea de-a treia editie VITICON, Conferinta Viticulturii Romanesti, organizata de AGRICOVER cu sprijinul VINARIUM International Wine Contest si cu participarea celor mai importante companii producatoare de tehnologii agricole la nivel global: SUMMIT AGRO, INTERMAG, SYNGETA, CORTEVA, BELCHIM si BAYER a avut loc in data de 5 martie 2021, in premiera pentru mediul online, intr-un format dedicat de emisiune TV.

Scris de Agro Food, Marti, 09 Martie 2021
“Suntem incantati ca am reusit sa gasim o formula dinamica, un format de televizune, pentru conferintele noastre traditionale adresate culturilor speciale si ca putem sa ii intalnim pe toti partenerii nostri. Ne dorim mai mult ca oricand sa sustinem afacerile fermierilor romani pentru un an agricol profitabil si facem tot posibilul, asa cum am facut-o si pana acum, pentru a furniza cea mai performanta tehnologie, impreuna cu intreaga noastra expertiza. Agricover este partenerul de nadejde al fermierilor romani,” a declarat Ghita Pinca, Director General Agricover SA.
 
In deschiderea conferintei, Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a transmis un mesaj de incurajare pentru sectorul vitivinicol si a reafirmat sprijinul MADR pentru acest an, pe langa masurile deja cuprinse in Programul National de Sprijin adaugandu-se noi masuri de promovare si de finantare a investitiilor.
 
“Programul National de Sprijin pentru sectorul vitivinicol 2019 - 2023 are alocate 45,8 milioane euro, anual, pentru mai multe masuri cuprinse in program, dupa cum urmeaza: promovarea vinurilor cu submasura de informare pe teritoriul statelor membre, dar si submasura de promovare in state terte. Aici, personal, as vrea sa fim mai curajosi, sa facem mai mult, atat mediul asociativ din sectorul vitivinicol, cat si ministerul. Apoi, o masura care a functionat foarte bine si care a fost corect implementata este restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, unde intensitatea de sprijin este de maximum 90% din valoarea cheltuielilor restructurarii. Asigurarea recoltei, unde incercam sa sprijinim cu maximum 70% costul primelor de asigurare platite de catre producatori. De asemenea, programe de investitii, tot cu o intensitate de sprijin de maximum 70% si distilarea produselor si a subproduselor. Anul trecut, datorita problemelor aparute in urma restrictiilor generate de pandemie s-au promovat si alte masuri tranzitorii care sa vina in sprijinul producatorilor, respectiv distilarea vinului in situatii de criza, taierea in verde si stocarea la sursa, masuri pe care le accesam si anul acesta. In speranta ca aceasta criza sanitara se va incheia curand, masurile sanitare se vor relaxa, iar economia se va relansa, inclusiv HoReCa, am credinta ca anul acesta sectorul vitivinicol va avea o viata mult mai usoara si mult mai buna decat anul trecut“, a declarat Adrian Nechita Oros, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
Conform statisticilor MADR, Romania detine o suprafata importanta cultivata cu vita-de-vie, aproape 180.000 de hectare, situandu-se pe locul cinci la nivelul Uniunii Europene si pe locul sase in ceea ce priveste productia de vin, cu 3,55 milioane de hectolitri.
 
Finantarea pentru sectorul agricol este vitala. Anul trecut, Agricover Credit IFN oferit finantare pentru produse mixte agrifinance & agribusiness in valoarea de peste 530 milioane de lei pentru peste 4,000 de fermieri, care lucreaza 1,62 milioane de hectare de teren arabil.
 
“Pentru noi, vita-de-vie este o cultura importanta, iar finantarea acestui sector agricol a fost o lectie din care am invatat foarte mult. Am reusit sa intelegem nevoile clientilor si am propus solutii de finantare performante, adaptate nevoilor lor. Suntem lider de piata, sustinem permanent cresterea si eficientizarea afacerilor viticultorilor si avem resurse sa plasam peste doua miliarde de lei anul acesta”, a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN, invitat in cadrul VITICON 2021.
 
Pe parcursul celor patru ore de emisiune au fost prezentante inovatii tehnologice pentru sectorul vitivinicol prin intermediul prezentarilor sustinute de catre reprezentatii companiilor globale, producatoare de inputuri agricole. De asemenea, prin intermediul reportajelor dedicate, cativa dintre cei mai recunoscuti specialisti, oenologi si proprietari de crame din Romania isi spun povestile cu si din pasiune pentru vin. Alina Donici - Director de cercetare, SCDVV Pietroasa, Aurelia Visinescu - oenolog, fondator al companiei Domeniile Sahateni, Marcel Pascu si Marcel Vulpoi - Gramofon Wine, Dealu Mare si Constantin Lepadatu - Manager, Domeniile Zoresti povestesc despre provocarile anului pandemic pe care l-au traversat si, nu in ultimul rand, de ce vinul, alaturi de intreaga industrie vitivinicola, merita respect si apreciere.
 
Moderata de Catalin PADURARU, expert piata de vin si presedinte VINARIUM International Wine Contest, emisiunea prezinta si experienta inedita a organizarii unui concurs international de vin in pandemie.
 
VITICON este o traditie pentru Agricover si are forta necesara pentru a reuni viticultori, producatori de vin, reprezentanti ai cramelor, oenologi si experti din Lumea Vinului si continua sustinerea demersurilor pentru ne apropia de un obiectiv comun, acela de a construi impreuna un brand viticol pentru Romania.
Inregistrarea emisiunii poate fi urmarita aici: https://agricover.ro/evenimente/acces-viticon-2021