OIE confirma: Belgia si-a recastigat statutul de tara fara PPA

La 21.12.2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a confirmat statutul de tara libera de pesta porcina africana (PPA) in toate regiunile din Belgia, statut care a fost eliminat din septembrie 2018 din cauza izbucnirii PPA in populatia de mistreti.

Scris de Agro Food, Miercuri, 23 Decembrie 2020
Inainte de publicarea OIE, FASFC (Agentia Federala pentru Siguranta Lantului Alimentar) din Belgia a furnizat OIE toate datele necesare care dovedeau ca Belgia a fost fara PPA de mai mult de un an: o conditie necesara pentru a pretinde statutul de a fi fara PPA. De-a lungul acestei perioade, Belgia a reusit sa isi pastreze efectivul de porci domestici liber de PPA. Actiunile decisive si consecvente au condus la eradicarea PPA in populatia de mistreti.
 
De la inceputul focarului din septembrie 2018, strategia Belgiei a fost eradicarea PPA (pesta porcina africana) in populatia de mistreti. Au fost luate o mare varietate de masuri si actiuni. Ingradirea, padurile inchise publicului, programul intensiv de cautare si distrugere, vanatoarea - toate s-au dovedit a fi factori cheie de succes in atingerea acestui obiectiv.
 
In doar un an, nu au fost detectate noi cazuri pozitive. In total 5.422 mistreti au fost examinati pentru PPA, dintre care 833 au fost confirmati pozitivi pentru PPA. Ultimul caz pozitiv confirmat pe o carcasa proaspata de mistret dateaza din 11 august 2019.
 
Belgia este unul dintre principalii producatori de carne de porc din Europa, exportand peste doua treimi din productia sa de carne de porc. Pentru a proteja acest important sector, a fost crucial sa se previna infectarea cu efectivul intern.
 
Pe langa regulile cuprinzatoare de securitate biologica care erau deja in vigoare, au fost implementate masuri suplimentare. Aceasta inseamna, printre altele, ca fiecare porc bolnav trebuie testat pentru PPA, indiferent de simptome. Pana in prezent, numarul de esantionari, toate negative, se ridica la mai mult de 22.000 - si inca se numara.
 
Prin monitorizare si control continuu, vigilenta ramane ridicata
 
In ciuda statutului de tara libera de PPA, Belgia va continua sa monitorizeze bolile animalelor in viitor, atat in randul efectivelor de porcine interne, cat si in populatia salbatica. Masurile de supraveghere si control raman in vigoare pentru moment.
 
Legislatia europeana a restabilit deja statutul de tara libera de pesta porcina africana pentru Belgia.
 
Publicatia OIE urmeaza deciziei Comisiei Europene din 20 noiembrie 2020 de abolire a zonelor reglementate care au fost puse in aplicare dupa izbucnirea virusului la mistreti.
 
Carnea de porc belgiana va fi disponibila in curand din nou in toata lumea
 
In ultimele decenii, Belgia a exportat carne de porc in peste 70 de tari. Intrucat Belgia comunica in mod transparent cu partenerii sai comerciali din intreaga lume, tarile importatoare vor primi in curand toate informatiile necesare pentru a permite reluarea schimburilor comerciale.
 
"Este o usurare pentru furnizorii de carne de porc belgieni faptul ca OIE a publicat statutul de tara libera de pesta porcina africana a Belgiei. Tarile importatoare vor primi toate informatiile necesare pentru a putea ridica restrictiile comerciale legate de PPA. Vesti excelente pentru importatori!''