Oferta mondiala de rapita este in pericol din cauza productiei slabe din Europa

O noua recolta slaba de rapita in Europa pune sub presiune oferta mondiala, chiar daca in alte parti ale lumii recoltele sunt in crestere, transmite Bloomberg.

Scris de Agro Food, Miercuri, 26 August 2020

Seceta din acest sezon a dus la diminuarea productiei la hectar la culturile de rapita iar fermierii s-au confruntat si cu o inmultire a insectelor dupa ce un pesticid a fost interzis in Uniunea Europeana. In aceste conditii, Departamentul american al Agriculturii estimeaza ca recolta de rapita a UE ar putea cobori la cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani.

 

Productia slaba din UE semnaleaza un nou an de importuri mari si vine intr-un context in care furnizorul traditional al UE, Ucraina, a fost afectata si ea de conditiile meteo nefavorabile. Productiile bune din Canada si Australia nu vor fi suficiente pentru a compresa pierderile suferite in Europa, astfel ca stocurile mondiale ar putea ajunge la jumatate fata de nivelul la care erau in urma cu doi ani.

 

“A devenit o noua normalitate pentru pietele europene sa fie deficitare la capitolul rapita”, a declarat Peter Collier, analist la CRM AgriCommodities.

 

Cererea de biocombustibili si diminuarea recoltelor de rapita ca urmare a interzicerii neonicotinoidelor au dus la cresterea importurilor in Europa in ultimii ani, astfel ca UE a devenit cel mai mare cumparator mondial de rapita. Consumul de rapita al blocului comunitar depaseste oferta interna, astfel ca UE devine din ce in ce mai dependenta de Ucraina si alte tari mai indepartate. In conditiile in care in acest an si recolta de rapita a Ucrainei va fi una slaba, alti furnizori ar putea sa cucereasca o cota mai mare din piata europeana.

 

In paralel, Canada se pregateste pentru una dintre cele mai mari recolte de canola (-o cultura similara cu rapita-n.r.) din istoria sa. Canada si-a majorat deja livrarile catre industria europeana de biocombustibili, pe masura ce traderii cauta piete de desfacere care sa compenseze pentru reducerea livrarilor spre China, in urma unor dispute comerciale. Datele oficiale arata ca in perioada august 2019 - iunie 2020, exporturile de canola din Canada spre Belgia, Portugalia, Franta, Germania si Grecia aproape s-au triplat.

 

De asemenea, culturile de rapita din Australia au profitat si ele de ploile de toamna iar aceasta recolta va fi binevenita in UE, sustine Cheryl Kalisch Gordon, analist la Rabobank. Normele blocului comunitar interzic utilizarea canolei canadiene, care este un produs modificat genetic, pentru gatit. Aproximativ 80% din recolta de rapita din Australia nu este modificata genetic iar Cheryl Kalisch Gordon estimeaza ca Australia ar putea vinde Europei cea mai mare cantitate de rapita din ultimele trei sezoane.

 

Chiar daca fermierii europeni cauta noi modalitati pentru a combate daunatorii, perspectivele pe termen scurt sunt pesimiste. Fermierul britanic Joseph Hodges a decis sa diminueze suprafata insamantata cu rapita pentru a da prioritate mazarii si leguminoaselor. In prezent rapita ocupa doar 30% din spatiul pe care il ocupa in urma cu patru ani, un fenomen similar fiind inregistrat in intreaga Europa.

 

“Insamantarile au fost reduse semnificativ si ma astept sa fie reduse si anul viitor. Rapita a devenit o cultura cu grad mare de risc pentru noi, fermierii”, spune Joseph Hodges.