Oros: Peste un milion de hectare cu porumb si floarea-soarelui au fost afectate de seceta

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a declarat ca peste un milion de hectare cu porumb si floarea soarelui au fost afectate de seceta pedologica extrema si puternica din acest an, insa se cauta solutii si pentru despagubirea fermierilor care au insamantat in primavara.

Scris de Agro Food, Joi, 15 Octombrie 2020

"Daca ne referim la recolta din acest an, a fost afectata foarte tare, foarte drastic de seceta pedologica extrema si puternica, care s-a rasfrant asupra productiei de cereale insamantate in toamna anului trecut, dar si asupra a ceea ce s-a insamantat in primavara. Daca din cele 2,9 milioane ha insamantate in toamna au fost afectate 1,18 milioane hectare, din nefericire si tot ceea ce s-a insamantat in primavara, si aici ma refer in primul rand la porumb si floare, iarasi avem o cifra destul de mare: peste un milion de hectare afectate. Noi am spus ca facem despagubiri si este normal sa facem aceste despagubiri, iar pentru recolta din primavara despagubirile au ajuns in conturile fermierilor. Guvernul a alocat 850 de milioane de lei, sigur, insuficient, dar atata s-a putut. Nu am putut acoperi toate pierderile pe care fermierii le-au avut (...) Pentru suprafetele insamantate in primavara avem o evaluare, facem verificarile si cautam solutii sa-i despagubim si pe acesti fermieri", a precizat Oros la B1 TV.

 

Ministrul a precizat ca pe termen lung nu aceasta este solutia, pentru ca "despagubirile nu acopera nici pe departe pierderile suferite".

 

"Trebuie sa incetam sa mai fim o agricultura meteo-dependenta si trebuie sa investim foarte mult si foarte repede in aceasta strategie de gestionare a apei si am gasit aceasta oportunitate in programul national de relansare si crestere a rezilientei, unde avem alocate 6,5 miliarde euro, bani care vor trebuie cheltuiti intre 2021 si 2026", a adaugat el.

 

Intrebat daca vor exista scumpiri din cauza secetei la produsele alimentare si in mod special la paine, seful de la Agricultura a raspuns: "Cu siguranta nu se va intampla acest lucru".

 

"Productiile au fost scazute, dar necesarul de consum pentru grau panificabil este de 2,2 milioane tone. Mai consumam cam 550.000 tone pentru grau seminte, mai sunt cam 400.000 tone pentru grau utilizat in furaje si inca aproximativ 500.000 tone de grau pentru industrializare, alcool.

 

Acesta este consumul intern al Romaniei. Anul acesta am avut o productie de 5,6 milioane tone, deci productia de anul acesta, desi a fost diminuata mult de seceta acopera necesarul de consum. Dar pretul graului nu e dat doar de ceea ce se produce intr-o anumita tara. Din nefericire pentru noi, doar zona Marii Negre a fost anul acesta afectata de seceta. La nivel mondial productiile au crescut, de aceea nu ne asteptam ca pretul graului de panificatie sa creasca si sa creasca si cel al painii. Cu siguranta nu se va intampla acest lucru", a explicat Adrian Oros.